ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Ovce nezvládly výstup v bavorských Alpách. Při pádu ze srázu jich pošlo 180

  • 21
Při neštěstí v bavorských Alpách uhynulo asi 180 ovcí poté, co na strmém místě uklouzly a hromadně spadly ze zhruba stometrového srázu. Mrtvé ovce musel z obtížně dostupného místa převážet do kafilérie vrtulník, informovala agentura DPA.

Podle lesníka Petera Reindela se neštěstí přihodilo v pohoří Karwendel jižně od Mnichova v nadmořské výšce asi 1 500 metrů. Ovce uhynuly zřejmě již v neděli, o den později jejich zdechliny objevili místní pastevci.

Pády jednotlivých zvířat se děly vždycky, řekl Reindl. „Něco takového jsem ale nikdy nezažil,“ dodal. Dosud není zcela jasné, kolik zvířat přesně uhynulo, ani komu vlastně stádo patřilo. To se podle něj zjistí až na podzim, až pastevci seženou svá stáda dolů do údolí.

Neštěstí se stalo při vyhánění asi 450 ovcí na horské pastviny, na které šla zvířata zčásti bez doprovodu. „Tentokrát si zřejmě vybrala špatnou cestu,“ řekl Reindl. Podle něj bylo ovcí v jeden okamžik na nebezpečně strmém svahu zřejmě namačkáno příliš, a proto hromadně spadly. Přispěla k tomu podle všeho i drolící se půda kvůli vysušené trávě, která váhu stáda nevydržela.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Alpy, DPA, Mnichov, vrtulník

Video