Do kampaně bez dětí. Syn a dcera Rudymu Giulianimu v boji o Bílý dům nepomohou.

Do kampaně bez dětí. Syn a dcera Rudymu Giulianimu v boji o Bílý dům nepomohou. | foto: Profimedia.cz

Otec chce být prezident? Ale já jdu na golf, říká mladý Giuliani

  • 18
Američtí voliči většinou od politiků chtějí, aby žili spořádaným rodinným životem. A tak zástupci lidu rádi chodí do společnosti v doprovodu manželky (či manžela) a pokud možno i dětí. Prezidentského kandidáta Rudyho Giulianiho ale syn odmítá podpořit. Nemá čas, hraje golf.

Andrew Giuliani nedávno oslavil jednadvacáté narozeniny. Pořád se tak docela nezbavil někdejší dětské obezity, svému otci s ostře řezanými rysy se podobá jen pramálo. Chodí do druhého ročníku na univerzitě a chce se stát profesionálním golfistou.

Andrew - zívající a s rukama v kapsách - během veřejného vystoupení svého otce v polovině 90. let.

Teď, když jeho otec kandiduje na prezidenta Spojených států, za Andrewem přišli reportéři z listu New York Times. Budete svého tátu podporovat v předvolební kampani? ptali se ho.

Ne, opáčil nekompromisně Andrew. "V příštích mnoha letech se hodlám soustředit výhradně na golf. Takže i kdybych chtěl, nebudu mít na otcovu kampaň čas," řekl.

Nezvedený chlapeček
Přitom bývaly doby, kdy "oplácaný" blonďáček k otcově politické kariéře neodmyslitelně patřil. Američané si ještě pamatují leden 1994, kdy byl Rudy Giuliani poprvé inaugurován do funkce newyorského starosty. Nezvedený Andrew se tehdy stal králem představení, když nepozván vylezl na pódium a začal napodobovat otce při přísaze.

Nezvaný host při projevu starosty: sedmiletý Andrew Giuliani.

Jenže za třináct let uteklo hodně vody. Giulianiovi se rozešli, rozvodové řízení plnilo titulní stránky bulvárních novin. Rudy se potom znovu oženil - a sám Andrew přiznává, že s otcovou manželkou Judith nemá úplně bezproblémový vztah. Z golfu coby příčiny neúčasti v kampani se ve světle těchto skutečností stává jen záminka.

Giuliani se současnou manželkou Judith. Je milující matkou i macechou, říká o ní.

Dvaašedesátiletý Rudolph Giuliani chápe rodinné problémy jako "výzvu" - jak se vyjádřil nedávno na mítinku v Kalifornii. "A takové výzvy se nejlépe zvládají v soukromí. Čím více bude mít má rodina soukromí, tím lépe zvládne všechny nesnáze."

Ze třiačtyřiceti mužů, kteří v dějinách Spojených států úřadovali z Oválné pracovny, měl jen jediný za sebou rozvod: Ronald Reagan.

Ronald Reagan s (druhou) manželkou Nancy.

Pokud se teď Rudy Giuliani stane hlavou státu, připíše si úplně nové prvenství. Má totiž za sebou hned dva rozvody. První sňatek s Reginou Peruggi uzavřel roku 1968. Bezdětný vztah skončil roku 1982, načež se Giuliani oženil s Donnou, matkou Andrewa a Caroline. Po rozvodu v roce 2002 se oženil s Judith.

Rodina během kampaně před volbami starosty New Yorku (1993).

Rozvodem prošel i jeho protikandidát John McCaine, naopak další soupeř Mitt Romney je už sedmatřicet let ženatý se spolužačkou ze základní a pak i střední školy.

Rodinný rozkol u Giulianiů rozhodně není ničím novým. Jen je trochu víc na očích a newyorskému exstarostovi, který si Američany získal rozhodným postupem po teroru z 11. září 2001, by mohl v boji o Bílý dům uškodit. Jak píše CNN, Rudy teď musí šikovně balancovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video