Barack Obama, vítěz prezidentských voleb.

Barack Obama, vítěz prezidentských voleb. | foto: Morry Gash, ČTK

Osm důvodů, proč se novým americkým prezidentem stal Obama

  • 754
Miami (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) Je mladý a relativně nezkušený, přesto dokázal Barack Obama vyšplhat až na nejvyšší post v americké politice. V osmi bodech se pokusíme vysvětlit, co mu pomohlo na jeho cestě, která se už zapsala do amerických dějin.

Čtěte ve čtvrtek v MF DNES

Obama

Čtvrteční vydání deníku MF DNES nabídne 12 stran reportáží, analýz, fotografií, grafů a různých zajímavostí z amerických prezidentských voleb.

.

1. Nekandidoval za republikány
John McCainV Americe se před prezidentskými volbami říkalo, že by demokraté mohli nasadit i Mickey Mouse a vyhráli by. Šance republikánů totiž od počátku snižoval současný prezident George W. Bush, který zklamal americké voliče. Nejdříve se jim nelíbila zdlouhavá válka v Iráku a poté se zhroutila ekonomika. Baracku Obamovi stačilo, aby během celého volebního souboje zdůrazňoval, že republikán John McCain souhlasil s Bushem v 90 procentech věcí.

2. Klíčové vítězství v primárkách v Iowě
Do primárek v Iowě nastupoval Barack Obama jako relativně neznámý senátor z Illinois. Proti němu stála rozjetá Hillary Clintonová, o které si mnoho expertů myslelo, že musí vyhrát. Obamova myšlenka změny už tehdy nadchla mnoho mladých lidí, kteří pro něj byli ochotní dobrovolně pracovat. Ti obcházeli voliče dveře od dveří a dokázali je přesvědčit, že Afroameričan je ten pravý kandidát do těžkých časů. Zrodil se vítěz.

44. prezident USA = demokrat Obama

Souhrn dění okolo amerických prezidentských voleb

3. Slíbil změnu a s ní i naději
George W. Bush komentuje v Růžové zahradě Bílého domu výsledky prezidentských volebBez dobrého programu, či spíše sloganu, jak by řekli cynici, kandidát nevyhraje. Změna a naděje, to jsou dvě slova, která Obamu katapultovala do Bílého domu. Zpočátku šlo o trochu prázdná vyjádření. Obama se jimi snažil odlišit od ostatních kandidátů. "Neušpinil jsem se washingtonskou politikou ovládanou lobbisty a budu se snažit o to, abych sjednotil zemi hluboce rozdělenou politikou George W. Bushe," říkal během celé kampaně. Postupně jeho slova dostala další rozměr. Slíbil, že sníží daně 95 % lidí a zavede zdravotní pojištění, které bude dostupné pro všechny Američany. I když se v těchto volbách podařilo demokratům získat většinu křesel v obou komorách Kongresu, bude to mít složité kvůli finanční krizi. Už v interview pro CNN před několika dny přiznal, že krize je prioritou číslo 1 a pak se uvidí.

4. Ekonomická krize přišla zrovna včas
Každý kandidát potřebuje trochu štěstí. K Baracku Obamovi se obrátilo s vypuknutím ekonomické krize. Až do té doby totiž John McCain vedl v celostátních průzkumech obliby. Pád burzy a rozpačité chování jeho soupeře, který byl známý svou neznalostí ekonomiky, dostaly Obamu do sedla.

Zdědil slábnoucí ekonomiku

USA se potýkají s nejvážnějšími problémy za 70 let

5. Dostavili se noví voliči
Příznivec Baracka Obamy na povolebním shromáždění v Grand parku v Chicagu.Obamův program změny přitáhl do politiky lidi, kteří k ní byli dříve apatičtí. Největší nadšení vyvolal mezi Afroameričany a mladými lidmi, pro které byl dříve Washington příliš vzdálený.

6. Tajemství skvělého volebního týmu
Obamova kampaň, vedená Davidem Axelrodem a Davidem Plouffem, šlapala jako namazaný stroj. V úzkém týmu fungovala absolutní loajalita. Nenapadali se na veřejnosti na rozdíl od kampaní Hillary Clintonové a Johna McCaina. Měli k dispozici armády dobrovolníků.

Pryč z Iráku, na Mars pomaleji

Co Obama slíbil? Chce napravit Bushovy chyby

7. Přišel na to, jak získat finance
Úspěšná kampaň se nedá připravit bez peněz a těch Barack Obama nasbíral nejvíc. Jako první kandidát v historii nefinancoval prezidentskou kampaň ze státních peněz, ale spolehl se jen na soukromé finanční zdroje. Umožnily mu to moderní technologie a internet. Velkou většinu peněz z rekordních 660 milionů dolarů získal od drobných střadatelů přes internet. I proto mohl televize zahltit svými reklamami.

8. Podpora se hrnula ze všech stran
Podpořily ho významné osobnosti napříč politickým spektrem. Stály za ním televizní a hudební hvězdy jako Barbra Streisandová nebo Oprah Winfreyová a schválil ho i bývalý Bushův ministr zahraničí Colin Powell. V době ekonomické krize byla důležitá i podpora známého mága finančních trhů Warrena Buffetta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video