San Fermin - Pamplona

San Fermin - Pamplona | foto: Reuters

OBRAZEM: V Pamploně začaly závody s býky

  • 7
V úzkých uličkách španělského historického města Pamplona začala několikadenní tradiční zábava tisíců domácích i zahraničních fanoušků - běh před býky. Zdravotníci po dnešním běhu, údajně obzvláště napínavém, ošetřili téměř stovku vesměs lehce zraněných.

Na trasu dlouhou 825 metrů ráno vyrazilo na dva tisíce běžců v bílém oděvu s červenou šerpou. Závod lidí a zvířat začal s malým zpožděním oproti původnímu plánu - podle úřadů za to mohl nepořádek z divokých nočních oslav pátečního slavnostního zahájení.

Podle tiskových agentur byl dnešní běh obzvláště nebezpečný, protože masa závodníků si navzájem při běhu v úzkém, ohrazeném koridoru překážela. Trasu však nakonec většina z nich uběhla za necelé tři minuty.

Dobrodružný závod si vyžádal 97 zraněných, z nichž pět skončilo v nemocnici. Nejhůře dopadl 36letý Australan, který musel kvůli zranění hýždí podstoupit okamžitou operaci. "Nevědí, co dělají, býci mohou zabíjet," tvrdí 24letý Rubén Muňoz z Madridu, který se běhu účastnil již popáté. Sám však přiznává, že závod ho přitahuje kvůli dobrodružství a pocitu neomezené svobody.

Z jiných důvodů do Pamplony přijelo asi tisíc mladých lidí, kteří pochodovali spoře oděni městem. Údajně proto, aby městu vzkázali, že nemusí hned trápit býky jen proto, aby přilákalo znuděné turisty.

Tradiční běh před býky v Pamploně je součástí oslav svátku svatého Fermína, patrona města. Místní občané i turisté z celého světa se mohou oddávat adrenalinovému běhu každý den až do 14. července. 

Od roku 1911, odkdy jsou vedeny oficiální záznamy, přišlo při pamplonských bězích před býky o život 14 lidí a nespočet osob bylo zraněno. Adrenalinová zábava se stala naposledy osudnou dvaašedesátiletému Španělovi v roce 2003.

Tradiční běh před býky má své kořeny již v 16. století, ale světovou proslulost jí zajistil až Ernest Hemingway, který ji popsal ve svém románu Fiesta z roku 1926.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video