Diskuze

OBRAZEM: Nechtěný suvenýr. Paraziti, které si můžete přivézt z dovolené

Kromě zážitků si z dovolené můžete vy i vaši domácí mazlíčci nevědomky odvézt nejrůznější nemoci způsobené lokálním hmyzem nebo parazitem. Díky pokročilé technologii skenovacího elektronového mikroskopu (SEM) můžete přenašeče vidět z maximální blízkosti. Podívejte se na tasemnici, klíšťata, motolice či larvy muchniček.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vyloženě domácí mazlíčci ;-D

2 0
možnosti
VS

Tvor na obr. 11 se jmenuje želvuška. Že mu někdo občas také říká "vodní medvěd" je super informace, ale asi bych v první řadě napsal, jak se mu říká normálně. Navíc se mu "water bear" říká spíš jen v angličtině, no a pak v českých článcích přeložených z angličtiny ;-)

7 0
možnosti
Foto

Měli byste si opravit popis u posledního obrázku. Žádná část obrazu nemůže mít v řádkovacím elektronovém mikroskopu (SEM) jakoukoliv barvu, kromě nějakého stupně šedé. Ze své podstaty fotí SEM pouze černobíle. Všechny ty obrázky jsou kolorované. Velmi pěkně, ale prostě jsou dobarvované.

4 0
možnosti
LM

Pokud to bylo myšleno, jakože je to dobarvované ručně, tak to tak nutně nemusí být.

Každé skenované místečko totiž reaguje na ostřelování elektrony různě. Někdy se elektron odrazí, jindy uvízne v mřížce a vyrazí z ní ven jiný elektron, může se stát, že i proletí. Tyto elektrony jsme schopni rozlišit. A hned máme tři různě 'šedé' obrazy. Dále můžeme stejnou scénu oskenovat s různými parametry (třeba různým napětím), použít různé detektory - něco skenuje spíš povrch, něco skenuje částečně vnitřek.

A když výsledné obrázky složím dohromady s tím, že je prohlásím za RGB, tak máme barevný obraz. Ty barvy samozřejmě nejsou reálné. Ale nějak odráží složení nebo tvar materiálu.

0 0
možnosti

P76a42v94e66l 51Š77i37m48o93n

19. 5. 2023 19:22

Paní redaktorko, já Vám tleskám. To je snad poprvé, co jsem u fotek na IDnes viděl detailní popis toho, co na fotce je. Klobouk dolů.

5 0
možnosti
JN

No, nějaké ty "mouchy" ty popisy přece jen mají...

0 0
možnosti