Ve východní části haitské metropole Port-au-Prince spadla část školy. | foto: Reuters

OBRAZEM: Na Haiti se zřítila další škola, žáci měli naštěstí přestávku

  • 3
Již druhá školní budova se během necelého týdne zřítila na Haiti. Ve východní části metropole Port-au-Prince spadla část školy, zranění utrpělo devět lidí.

Podle agenturních zpráv si neštěstí oběti na životech nevyžádalo.

V době, kdy se část stavby zřítila, měli totiž žáci přestávku. Dvě děti, které zůstaly uvnitř školy, byly hospitalizovány s vážnými zraněními na hlavě, ostatních sedm žáků bylo zraněno lehce, protože byli mimo budovu.

Ve východní části haitské metropole Port-au-Prince spadla část školy, 12. listopadu 2008

V pátek se zřítila škola La Promesse na port-au-princeském předměstí a v jejích troskách zahynulo kolem stovky lidí, většinou dětí, a 150 dalších utrpělo zranění. Podle ministra mládeže a sportu Evanse Lescouflaira bylo v momentě tragédie v budově 350 žáků. Záchranáři už se vzdali naděje najít v sutinách někoho naživu, nicméně pokračovali v jejich odstraňování. - čtěte Zřícení školy na Haiti stálo život už 82 lidí, dvě děti se podařilo zachránit

Ve východní části haitské metropole Port-au-Prince spadla část školy, na místo neštěstí se ihned sjely rodiny zraněných dětí, 12. listopadu 2008

Příčina středečního zřícení zatím známa není, ale předpokládá se, že je podobná jako při páteční tragédii, tedy že hlavní vinu nese špatná konstrukce a nekvalitní materiál. Konstrukci školy tvořilo jen minimum oceli a cementu. "Při její stavbě byly naprosto porušeny všechny normy," prohlásil ministr pro veřejnou bezpečnost Eucher Luc Joseph.

Ve východní části haitské metropole Port-au-Prince spadla část školy, devět žáků utrpělo zranění, 12. listopadu 2008

Vláda vyhlásila na čtvrtek státní smutek a slíbila rodinám obětí z La Promesse asi 3000 dolarů na výdaje s pohřbem. Majitel této školy byl zatčen.

Haiti je nejchudší země západní polokoule a stále se vzpamatovává z řádění čtyř hurikánů a tropických bouří, které v srpnu a v září zničily 60 procent úrody a připravily v zemi o život přes 800 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video