Maďarští sportovní fanoušci. Ilustrační foto

Maďarští sportovní fanoušci. Ilustrační foto | foto: AP

O azyl v Kanadě požádali dva Japonci i další diváci olympijských her

  • 21
Během zimních olympijských her ve Vancouveru požádalo v Kanadě o azyl sedm zahraničních diváků. Češi mezi nimi nejsou. Potvrzuje to známý fakt, že to žadatelé o azyl mají v této zemi snadné, podotkl americký deník The Wall Street Journal. Podle listu o něj může žádat kdokoliv.

Deník připomněl, že ještě nedávno patřili mezi nejčastější žadatele o azyl v "zemi javorového listu" Češi. Kanada proto zavedla vůči Česku vízovou povinnost, stejně zakročila proti mexickým žadatelům o azyl.

Země ovšem láká i další národy. O azyl žádali v Kanadě podle listu The Wall Street Journal i návštěvníci olympijských her - konkrétně dva Japonci, jeden Rus a čtyři Maďaři.

Právě Maďaři přitom nyní nahradili Čechy a Mexičany na předních příčkách žebříčku žadatelů o azyl. Ottawa společně s Budapeští proto ustaví expertní skupinu, která by se měla zabývat přílišným počtem žádostí. Víza pro Maďary zatím nezavede, vážně prý ale o nich uvažuje.

Kanadský ministr pro imigraci Jason Kenney v souvislosti s "olympijskými" uprchlíky uvedl, že současné benevolentní podmínky při žádostech o azyl nahrávají zneužívání systému. Případ dvou žadatelů z Japonska pak podle kanadského listu The Globe and Mail označil za "směšný".

The Wall Street Journal podotkl, že v Kanadě může o azyl požádat téměř každý, pokud v zemi není považován za bezpečnostní riziko.

Lidé, kteří se svou žádostí neuspějí, nakonec putují zpět do vlasti. Těch je většina - zhruba 60 procent žadatelů. Než však jejich případ úřady vyšetří, což někdy může trvat i roky, mohou zůstat v zemi a mají nárok na sociální podpory.

Kanada, sport a žádosti o azyl

Dosavadní počet žadatelů z řad diváků letošních olympijských her je oproti uprchlickým vlnám, které doprovázely jiné sportovní události v Kanadě, zanedbatelný. Při Panamerických hrách ve Winnipegu v roce 1999 země obdržela 1 350 takových žádostí, při Frankofonních hrách v Ottawě a Gatineau o tři roky později jich bylo dokonce 1592.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video