Muž, kvůli němuž letos nebude Nobelova cena za literaturu, dostal dva roky

  • 10
Manžel členky Švédské akademie Jean-Claude Arnault dostal za znásilnění jiné ženy dva roky vězení. Kvůli skandálu letos nebude udělena Nobelovu cenu za literaturu.

Francouz Arnault, který je ve švédských kulturních kruzích známou osobností a je manželem jedné z členek Švédské akademie, čelil obvinění z dvojího znásilnění jedné ženy z roku 2011. Odsouzen byl za jedno, druhého byl zproštěn, protože žena uvedla, že při tom spala a soudci její svědectví zamítli jako nevěrohodné. 

Veškerá obvinění, jež proti němu byla vznesena, 72letý Arnault popřel. Prokuratura požadovala tříletý trest vězení. Ve Švédsku je za znásilnění trest od dvou do šesti let.

V minulosti nařklo Arnaulta ze sexuálního obtěžován 18 žen. Některé z případů se prý odehrály v prostorách, které patří Švédské akademii. Arnault podle švédského listu Dagens Nyheter také opakovaně předem vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu. Stále není jasné, komu je vyzrazoval, ani to, jestli se v této věci vede vyšetřování, připomíná agentura AP.

Poté, co skandální chování manžela členky Švédské akademie Katariny Frostensonové vyšlo najevo, rezignovalo celkem sedm členů instituce rozdělující Nobelovy ceny (jak si lidé na podporu šéfky akademie vázali bílé mašle, čtěte zde).

V souvislosti s Arnaultem a jeho manželkou Katarinou Frostensonovou se navíc objevila obvinění ze střetu zájmů. Švédská akademie, která rovněž každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií, totiž v minulosti finančně podporovala i stockholmské soukromé kulturní centrum Forum, jež Arnault s Frostensonovou vedli.

Pochybnosti nad tímto tokem peněz rozdělily 18 členů akademie jmenovaných na doživotí na dva tábory. Nakonec v souvislosti s těmito aférami Švédskou akademii letos opustilo celkem sedm členů. 

V květnu akademie oznámila, že letos neudělí Nobelovu cenu za literaturu, protože je nejprve zapotřebí obnovit důvěru veřejnosti v tuto instituci. Vyhlášení a předání Nobelovy ceny za literaturu za rok 2018 je o rok odloženo; v roce 2019 tak budou předány ceny dvě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video