Předseda Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej.

Předseda Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej. | foto: Reuters

Nobela za mír má agentura pro atomovou energii

  • 42
Letošní Nobelovu cenu za mír získala Mezinárodní agentura pro atomovou energii a její šéf Muhammad Baradej. Komise je ocenila za dlouholetou snahu o omezení počtu jaderných zbraní. Mezi kandidáty na cenu byl i letos český exprezident Václav Havel.

Výbor Nobelovy nadace ocenění zdůvodnil "jejich snahou o zabránění využití jaderné energie pro vojenské účely".

"Jsem na cenu strašně hrdá. Je to jeden z nejúžasnějších dnů mé kariéry," prohlásila mluvčí agentury Melissa Flemingová. "Úplně si ho (Baradeje) živě představuji. Určitě mu to vyrazilo dech."

Slova chvály sklidila komise i od bývalého finského prezidenta Marttiho Ahtisaariho, o kterém se mluvilo jako o horkém kandidátovi na letošní cenu. "Vybrali skvěle, tahle organizace odvádí výjimečně dobrou práci," poznamenal.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA)

Agentura vnikla v roce 1957 a sídlí ve Vídni. Byla reakcí na rychle se rozvíjející využívání jádra. Třiašedesátiletý Egypťan Baradej pro IAEA pracuje od roku 1984. Do předsednického křesla poprvé usedl 1. prosince 1997, o čtyři roky později ho jednoznačně obhájil.

Agentura nesouhlasila s Bushem
Do širšího povědomí se IAEA dostala v roce 2003. Byla tehdy hlasitými oponenty argumentů George Bushe pro útok na Irák.

V předvečer zahájení americké ofenzivy na Bagdád agentura prohlásila, že "existence zbraní není spolehlivě prokázaná". Tvrzení americké administrativy se ukázalo jako chybné - žádné zbraně hromadného ničení se v Iráku dodnes nenašly.

Odměnu 10 milionů švédských korun (asi 33 milionů Kč) si Baradej a IAEA rozdělí rovným dílem.

Zbývá vyhlásit ceny za ekonomii a literaturu
Majitele už získaly letošní ceny za fyziku, chemii a medicínu. Na poli lékařského výzkumu uspěla dvojice australských vědců, kteří objevili původce žaludečních vředů. - více zde

Mezi fyziky dominovali výzkumníci zabývající se částicemi světla. Výsledky jejich práce pomohly zdokonalit práci s lasery a přispěly ke vzniku technologií jako je globální navigační systém GPS. - více zde

Komise také ocenila trojici chemiků, kteří zkoumali organickou syntézu. Jejich výzkum dal podle švédské Královské akademie základ k vývoji léků proti Alzheimerově chorobě či AIDS. - více zde

Příští týden Nobelův výbor vyhlásí laureáty cen za literaturu a ekonomii. Všichni ocenění se potkají 10. prosince na slavnostním předávání ve Stockholmu.

Laureáti Nobelovy ceny za mír od roku 2001

  • 2005 - Mezinárodní agentura pro atomovou energii a její předseda Muhammad Baradej snahou o zabránění využití jaderné energie pro vojenské účely.
  • 2004 - Keňanka Wangari Maathaiová. Zakladatelka hnutí Zelený pás nechala mimo jiné vysázet miliony stromů, aby zabránila devastaci životního prostředí a dala tak práci keňským vesničankám.
  • 2003 - Íránská právnička Širin Ebadíovou za úsilí o demokracii a lidská práva, zvláště práva žen a dětí.
  • 2002 - Bývalý americký prezident Jimmy Carter byl oceněn za desetiletí neúnavného hledání mírových řešení různých konfliktů, například na Haiti či v Severní Koreji.
  • 2001 - OSN a její generální tajemník Kofi Annan za jejich snahu o lepší svět bez válek.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video