Muzeum Singer v nizozemském Larenu, ve kterém byla odcizena díla Vincenta van...

Muzeum Singer v nizozemském Larenu, ve kterém byla odcizena díla Vincenta van Gogha. (6. dubna 2021) | foto: AP

Nizozemci zadrželi podezřelého z krádeže Van Goghova obrazu, dílo nenašli

  • 0
Nizozemská policie zadržela 58letého muže, kterého podezírá, že loni ze dvou muzeí ukradl obrazy Vincenta van Gogha a Franse Halse. Pohřešovaná díla se zatím nenašla, píše agentura AFP s odvoláním na policejní prohlášení.

Van Goghův obraz Jarní zahrada z roku 1884 zmizel z muzea Singer Laren ve městě Larenu nedaleko Amsterodamu loni 30. března. 

Muzeum bylo v době krádeže obrazu zavřené kvůli epidemii covidu-19. Podle nizozemského znalce umění je cena obrazu jeden až šest milionů eur (26 až 156 milionů korun).

Plátno Franse Halse Dva smějící se chlapci bylo ukradeno z muzea Hofje van Mevrouw van Aerden v Leerdamu loni 26. srpna. 

V Nizozemsku zloději ukradli z muzea potřetí stejný obraz

Dílo se ztratilo již potřetí, ze stejného muzea si ho zloději odnesli už v letech 1988 a 2011. Tehdy se obraz podařilo najít po třech letech, respektive šesti měsících.

Policie podezřelého muže zadržela v jeho domě, podle vyšetřovatelů se jedná o zásadní průlom v případu.

25. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video