Referendum v Nizozemsku

Referendum v Nizozemsku - Nizozemský volič ve městě Capelle aan den Ijssel hlasuje pro NE. (1. června 2005) | foto: Jerry Lampen, Reuters

Nizozemci zřejmě smetli euroústavu

  • 305
Nizozemci rozhodli o euroústavě. K referendu se dostavilo více než 50 procent voličů. Volební místnosti se zavřely ve 21:00, konečné výsledky by měly být známy brzy ráno. Podle nejnovějších odhadů byla euroústava v Nizozemsku odmítnuta 62 procenty voličů.

Nizozemské referendum má pouze poradní charakter a jeho výsledky nebudou pro parlament, který nakonec o smlouvě rozhodne, závazné.

Politici však už oznámili, že je hodlají respektovat, pokud účast překročí hranici 30 procent. Podle nizozemské televize RTL se tak už během odpoledne stalo. 

Zamítnutí dokumentu v další zemi EU by zvýšilo tlak na zastavení procesu jeho ratifikace ve zbylých státech unie, včetně Česka.

Jako první potopila ústavu EU Francie. V neděli ji nepodpořilo 55% hlasujících. - více zde

Mezi nizozemskými voliči v posledních dnech zjevně sílí odmítavý postoj. Poslední průzkumy předvídaly, že počet odpůrců euroústavy bude přes 60 procent, zatímco v polovině května to bylo kolem 54 procent. Výše účasti se odhaduje na 45 procent.

Jelikož se ve většině měst hlasuje elektronicky, očekává se, že předběžné, ale dosti přesné výsledky budou známy do půl hodiny po uzavření volebních místností.

Ve Francii se v souvislosti s odmítnutím euroústavy hovoří o politickém zemětřesení, které začalo demisí premiéra Jeana-Pierra Raffarina. - více zde

Nizozemský premiér Jan-Peter Balkenende se prý odstoupit nechystá. Většina politických stran však připravuje na příští víkend konference, na nichž se budou radit, jak dál.

Euroústava může vstoupit v platnost jedině tehdy, když ji přijme všech 25 členských zemích, a to v zásadě do října 2006. Dosud tak učinilo devět z nich. Česko má schvalovací proces ještě před sebou, zatím není jasné, zda se bude rozhodovat v referendu nebo v parlamentu. - více zde

Je také možné, že EU proces ratifikace po francouzském a zřejmě i nizozemském NE zmrazí či zcela zastaví na svém nadcházejícím červnovém summitu.

ČTĚTE TAKÉ: Přijde holandské ne? Aneb co vadí Nizozemcům


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video