Útok by prý mohl přijít o svátcích, kdy bude v metru nejvíce lidí. Ilustrační foto

Útok by prý mohl přijít o svátcích, kdy bude v metru nejvíce lidí. Ilustrační foto | foto: Reuters

Newyorskému metru hrozí útok Al-Kajdy, varuje FBI

  • 53
Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo vnitřní bezpečnosti varovaly před možným útokem Al-Kajdy. Teroristé prý probírali plán, jak zaútočit na metro a vlaky v New Yorku. Rozvědka informace označila za "neprokázané, ale hodnověrné" a navrhla zvýšit bezpečnostní opatření.

Podle amerických úřadů Al-Kajda diskutovala o možném útoku už v září a plánovala využít sebevražedné atentátníky, informoval server CNN.

FBI i ministerstvo přiznávají, že nevědí, jestli Al-Kajda útok skutečně připravuje, nebo jestli plán už zavrhla.

"Vydáváme ale varování kvůli znepokojení, že podobný útok by mohl být teoreticky spáchán o blížících se vánočních prázdninách," varují ve svém prohlášení.

Stupeň ohrožení, který vyhlašuje ministerstvo vnitřní bezpečnosti a který platí pro celé USA, zvýšen nebude. Podle rozvědky by však úřady a dopravci v New Yorku měli přijmout zvýšená bezpečnostní opatření.

Podle mluvčí Laury Keener by se mělo v metru a vlacích pohybovat více policistů v uniformách i v civilu. Nasazeni budou i psi vycvičení k hledání trhavin.

Rozvědka zatím bude pokračovat v ověřování informací o útoku, uvedl server CNN.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video