Iráčan Ata Abdal Azíz Rašíd dostal desetiletý trest za přípravu atentátu na iráckého expremiéra Alávího v roce 2004 (15. července 2008)

Iráčan Ata Abdal Azíz Rašíd dostal desetiletý trest za přípravu atentátu na iráckého expremiéra Alávího v roce 2004 (15. července 2008) | foto: Reuters

Německý soud rozdal tresty za přípravu atentátu na iráckého premiéra

  • 1
Celkem čtvrtstoletí vězení rozdal soud ve Stuttgartu třem Iráčanům, kteří v roce 2004 chystali atentát na iráckého premiéra Alávího během jeho návštěvy Německa. Podle tribunálu patří všichni tři k organizaci Ansar Islám napojené na Al-Kajdu. Vůdce skupiny dostal deset let, jeho komplicové osm a 7,5.

Šéf buňky Ata Abdal Azíz Rašíd i jeho pomocníci Rafík Muhammad Júsif a Mázin Alí Husajn po celou dobu procesu, který začal v roce 2006, trvali na své nevině.

Soud ale dospěl k závěru, že trojice vraždu premiéra Alávího skutečně připravovala. Atentát se měl odehrát v roce 2004 během premiérovy návštěvy Berlína. Aláví tam cestoval na obchodní fórum a k jeho zabití vyzvala organizace Ansar Islám pár týdnů předtím na internetu.

Rašíd, Júsif a Husajn také podle vyšetřovatelů shromažďovali v letech 2003 až 2004 pro Ansar Islám peníze a posílali je do Iráku, kde skupina operuje. Německá policie je zadržela 3. prosince 2004 při domovních prohlídkách v Berlíně, Stuttgartu a Augsburgu.

Skupinu Ansar Islám tvoří Kurdové ze severního Iráku. Organizace má podle odhadů asi tisícovku členů a je údajně odpovědná za řadu útoků na americké a spojenecké jednotky v Iráku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video