ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Popírači covidu v Německu provozovali nelegální školu. Patří Rusům, říkali

  • 27
Úřady v Bavorsku ve středu zavřely nelegální soukromou školu, kterou podle nich provozovali odpůrci covidových opatření. Zakladatelka vzdělávací instituce umístěné na jednom z venkovských statků ji vydávala za ruskou soukromou školu.

Mluvčí vlády Horního Bavorska Wolfgang Rupp uvedl, že provozovatelka školy se jednoznačně řadí k hnutí Querdenken a takzvaným říšským občanům. Skupina, jejíž název znamená nekonvenční či jiné myšlení, je označována za hnutí „popíračů covidu-19“, pravicových aktivistů a odpůrců očkování. Takzvaní říšští občané dodnes neuznávají právní existenci spolkové republiky.

Podle stanice Bayerischer Rundfunk (BR) zakladatelka školy u vesnice Schechen poblíž Rosenheimu odmítla, že by šlo o vzdělávací instituci pro stoupence hnutí Querdenken. Jde podle ní o ruskou soukromou školu se zvláštními osnovami. Dodala, že mezi rodiči zdejších žáků jsou „mimo jiné profesoři botaniky a hudby, ale také šamani“.

Podle mluvčího Ruppa je zřizovatelem školy „samozvaná nadace“, která s rodiči žáků první až deváté třídy uzavírala smlouvy o studiu a vybírala od nich školné. Chodili do ní děti, které jejich rodiče odhlásili kvůli povinným testům na covid-19 a rouškám z prezenční výuky na původních školách.

Jak dlouho instituce fungovala, není dosud jasné. Podle sousedů však bylo na statku „živo“ několik posledních měsíců. Do hledáčku úřadů se dostala poté, co jeden z rodičů oficiálně odhlásil své dítě ze státní školy a jako novou školu uvedl tu v Schechenu, která však neměla akreditaci. „Strategicky to bylo poněkud hloupé,“ uvedl k tomu Rupp.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video