Hraniční přechod Dolní Poustevna (Šluknovský výběžek) - Sebnitz (Sasko)

Hraniční přechod Dolní Poustevna (Šluknovský výběžek) - Sebnitz (Sasko) | foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz

Německo označilo Česko za oblast s mutacemi, výrazně omezí cestování

  • 134
Německo ve čtvrtek zařadilo Česko na seznam zahraničních oblastí s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Výrazné omezení cest přes hranice, které bude v zásadě povolené jen pro pracovníky ve zdravotnictví a další zaměstnance v kritické infrastruktuře, bude platit od neděle. Od neděle chce Německo obnovit na pomezí s Českem stálé hraniční kontroly.

Spolu s Českem, které bylo označeno za oblast s mutacemi celé, byla na seznam zařazena také rakouská spolková země Tyrolsko. Podle informací oznámí epidemiologický Institut Roberta Kocha upravený seznam v pátek.

V pátek také budou jednat zemské vlády Bavorska a Saska o možných výjimkách ze spolkového nařízení. Již nyní je jasné, že do Německa bez nezbytné karantény budou moci jen čeští pendleři, kteří pracují v kritické infrastruktuře. To jsou především zdravotníci. Výjimku dostanou také dopravci zboží.

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka k očekávanému zpřísnění režimu pro Česko řekl, že je to pro něj déj? vu. „Připomíná mi to návrat do března roku 2020,“ prohlásil. Loni na jaře kvůli pandemii česká vláda k rozčarování Německa uzavřela hranice. „Doufám, že se nám podobně jako loni na jaře podaří postupně dostat se blíže k normálu,“ dodal.

Podobný komentář učinil i magazín Der Spiegel. „Tímto se opakuje to, čeho se chtěla spolková vláda vyvarovat, a to že se kvůli pandemii opět jako na jaře uzavřou vnitroevropské hranice,“ napsal magazín.

Seehofer řekl, že o zařazení Česka na kritický seznam požádaly Sasko s Bavorskem. Saský premiér Michael Kretschmer prohlásil, že vzhledem ke stále se zhoršující situaci v Česku a tamnímu výskytu nakažlivější britské mutace musí Sasko zpřísnit podmínky pro české pendlery.

Výjimku chce udělit jen těm, kteří dojíždí za prací do nemocnic a pečovatelských domovů a kteří pracují v zemědělství, především v živočišné výrobě. „Další výjimky nebudou možné,“ zdůraznil Kretschmer.

Strach z Česka sílí. V Německu píší o „nebezpečném sousedovi“

Německo od 24. ledna považuje Česko za epidemicky vysoce rizikovou oblast, do té doby ho označovalo „jen“ jako rizikovou. Důvodem je vysoká míra infekce v zemi. Zpřísněné hodnocení znamená, že do Německa lze cestovat jen s negativním koronavirovým testem, po příjezdu je povinná karanténa.

Výjimku z karantény mají pendleři. Další zpřísnění tak znamená, že výjimka pro pendlery se omezí jen na vybrané pracovníky, především zdravotníky či dopravce zboží.

O epidemickém hodnocení zahraničních regionů rozhoduje grémium ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí, změny na seznamu pak oznamuje epidemiologický Institut Roberta Kocha. Z evropských zemí za oblast s mutacemi Německo nyní považuje Británii, Irsko a Portugalsko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video