Turek držel hodiny na letišti v Hamburku dceru jako rukojmí, nakonec ho zadrželi

  • 370
Policii v severoněmeckém Hamburku se podařilo zadržet ozbrojeného muže, který na tamním letišti od sobotního večera držel svou čtyřletou dceru jako rukojmí. Po dlouhém vyjednávání operace dosáhla zdárného konce, muž nekladl odpor. Dítě je podle policie v pořádku. Letiště již obnovilo provoz, sdělil mluvčí.

„Podezřelý spolu s dcerou opustil auto. Zásahové síly ho bez odporu zadržely. Vypadá to, že dítě není zraněné,“ uvedla policie, která s mužem dlouhé hodiny vyjednávala.

Pětatřicetiletý muž v sobotu autem prorazil bránu letiště a zastavil na letištní ploše. Vůz značky Audi bez SPZ zaparkoval pod letadlem společnosti Turkish Airlines. Podle mluvčího spolkové policie Thomase Gerberta z vozu vyhodil několik zápalných lahví a několikrát vystřelil. Hasiči z bezpečnostních důvodů postříkali letadlo, které bylo dosud naplněno cestujícími, vodou. Následně ho evakuovali.

Na místě bylo policejní zásahové komando a také policejní psycholog. S mužem, který čtyřletou dceru zadržoval v autě, vyjednavač hovořil turecky.

Podle agentury DPA jeho jednání nejspíš souviselo se sporem o opatrovnictví, muž chtěl s dcerou odletět do Turecka, odkud pochází. Matka dítěte dříve kontaktovala policii kvůli možnému únosu. Na letiště později dorazila, aby sledovala vývoj situace. K dispozici jí byly intervenční krizový tým a podpora psycholožky.

Provoz na letišti zcela utichl v sobotu po 20:00, rušení a odklánění letů se dotklo více než 3200 cestujících. Policie nechala vyklidit i oba terminály. Pasažéry odvezli z budovy do blízkých hotelů.

Za nedělní dopoledne letiště muselo zrušit dalších 126 letů a dalších pět přesměrovat jinam. Za celý den mělo odbavit skoro 290 letů s 34 500 cestujícími, píše agentura DPA.

Asi tři hodiny po konci dramatu s otcem a jeho holčičkou sdělil DPA mluvčí letiště, že areál se znovu otevřel. Kolik spojů nakonec incident ovlivnil, nebylo ihned jasné.

Na letiště v Hamburku vnikl ozbrojený muž, letiště je uzavřeno

Navzdory vniknutí na odbavovací plochu nevidí letiště v Hamburku v zabezpečení oblasti žádná selhání. „Zabezpečení areálu splňuje všechny zákonné požadavky a do značné míry je překračuje,“ uvedla v neděli mluvčí. Nicméně vzhledem k velikosti letiště, která odpovídá téměř 800 fotbalovým hřištím, nelze vyloučit, že „neoprávněného vstupu do oblasti lze dosáhnout použitím hrubé síly“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video