Německý sochař Wilhelm Koch ve městě Freudenberg odhalil jezdeckou sochu...

Německý sochař Wilhelm Koch ve městě Freudenberg odhalil jezdeckou sochu kancléřky Angely Merkelové v životní velikosti. (8. října 2021) | foto: Profimedia.cz

Merkelová na koni bez sedla a s typickým gestem. V Německu jí odhalili sochu

  • 73
V malé bavorské obci odhalili jezdeckou sochu dosluhující kancléřky Angely Merkelové. Vznikla z odlehčeného betonu na 3D tiskárně. Socha v životní velikosti znázorňuje političku v kalhotovém kostýmu, s typicky složenýma rukama a neproniknutelným výrazem. Ani její autor Wilhelm Koch nechce odpovědět na otázku, zda dílo zamýšlel jako poctu, nebo spíše jako ironii.

Jezdecká socha vysoká 2,7 metru je v životní velikosti a Koch o ní hovoří jako o „ambivalentní plastice“. Podle něj Merkelová v roli rytířky, která bez držení sedí na hřbetě neosedlaného koně, působí na mnoho lidí natolik absurdně jako „kočár s koňmi při závodě formule 1“.

Socha stojí poblíž muzea Tempel v malé obci Freudenberg a její autor ji prý záměrně na místo osadil bez podstavce a tak, aby metaforicky připomněl způsob jejího vládnutí. Politička proto podle něj pevně sedí na zvířeti, které nemá ohlávku ani uzdu, a hledí směrem k východu.

Kochovo dílo není jediné, které s blížícím se koncem kancléřčiny kariéry vzniklo. Na německé straně Krušných hor vyrábějí dřevěnou figurku se zrzavými vlasy, barevným kostýmkem a založenýma rukama. Panenka se prodává ve třech variantách – v tyrkysovém, růžovém nebo fialovém saku  – a jde velmi dobře na odbyt.První várka byla brzy vyprodaná a nyní už jsou možné jen předobjednávky.

Rodinná firma Odenwälder Marzipankonditorei GmbH z Weilbachu v Dolních Frankách pak přišla s marcipánovou Merkelovou. „Vyrobili jsme ji tak, aby vydržela nejméně další dva roky, takže kdo bude chtít její mandát o tuto dobu prodloužit, klidně může,“ řekl s nadsázkou zástupce firmy Thomas Zuber.

Merkelová po šestnácti letech opustí úřad kancléřky i politiku vůbec koncem letošního roku. V nedávných volbách už nekandidovala a nyní jen čeká, až vítězné strany sestaví vládu. To však může trvat ještě týdny.

25. září 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video