Osvětimské děti zachráněné na konci války z tábora smrti.

Osvětimské děti zachráněné na konci války z tábora smrti. | foto: AP

Německé dráhy pomohou pěti miliony eur i českým obětem nacismu

  • 19
Německý železniční dopravce Deutsche Bahn, který se za války podílel na deportacích lidí do koncentračních táborů, dá pět milionů eur na pomoc obětem nacistického režimu ve střední a východní Evropě. Polovina sumy poputuje do Polska a druhá část se rozdělí mezi projekty v České republice, Ukrajině, Bělorusku a Rusku.

"Ani 65 let po skončení války nesmí být utrpení obětí nacismu zapomenuto," zdůraznil šéf Deutsche Bahn Rüdiger Grube. "Přeživší ještě dnes trpí důsledky deportací, nucených prací a dalších křivd způsobených nacisty. Z tohoto důvodu se Deutsche Bahn rozhodla udělat humanitární gesto," dodal Grube.

Aby se pět milionů eur (přes 125 milionů korun) dostalo co nejrychleji k těm, kterým jsou určeny, mají jimi být podle Deutsche Bahn přednostně financovány již existující projekty zejména v oblasti sociální a lékařské pomoci. Částka tak poputuje do nadace Vzpomínka, odpovědnost a budoucnost.

Nadace bude s penězi pomáhat čtyři roky

Nadace, která byla zřízena k vyplácení odškodnění pro lidi nasazené na otrocké nebo nucené práce pro hitlerovský režim, již uvedla, že by z příspěvku Deutsche Bahn měla pomoc pro oběti nacistického vyhlazování Židů a Romů plynout čtyři roky.

Německou železniční společnost k odškodnění obětí nacismu vyzvaly už na jaře polské, ukrajinské a běloruské organizace. Poukázaly tehdy také na to, že německé železnice za války na převozu zajatců a vězňů bohatě vydělaly, a mají proto podle nich vůči těmto obětem morální povinnost.

Mluvčí Deutsche Bahn uvedl, že firma do nadačního fondu Vzpomínka, odpovědnost a budoucnost, zřízeného v roce 2000 německou vládou a tamními podniky, vložila několik milionů eur už krátce po jeho vzniku. Nadace od té doby vyplatila 4,4 miliardy eur (110 miliard korun) zhruba 1,66 milionu lidem ve více než stovce zemí včetně Česka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video