Němci by se mohli dočkat první prezidentky

V Německu se roztočil kolotoč o novém spolkovém prezidentovi, kterým by se poprvé v historii mohla stát žena. Stalo se tak poté, co současná hlava státu, sociální demokrat Johannes Rau, překvapivě sdělil, že se v příštím roce nebude ucházet o opětné zvolení do funkce.

Rau tak ukončil dlouhotrvající spekulace o svých záměrech. Největší šance se zatím přikládají Juttě Limbachové, prezidentce Goetheho Institutu a bývalé předsedkyni Spolkového ústavního soudu.

Také vládnoucí sociální demokracie potvrdila, že do klání o post prezidenta vyšle ženu. "Republice by udělalo dobře, kdyby mohla získat do nejvyššího úřadu ženu," uvedl kancléř Gerhard Schröder.

Kromě devětašedesátileté Jutty Limbachové se hovoří také o spolkové ministryni pro rodinu Renatě Schmidtové i o zmocněnkyni pro dokumentaci bývalé tajné bezpečnosti Stasi Marianne Birthlerové. Z mužů z řad SPD má největší šance vstoupit do boje o prezidentský úřad starosta Brém Henning Scherf.

Také v konzervativní unii CDU/CSU sílí hlasy po nominaci ženy. Zatím však mezi potenciálními kandidáty převažují muži, zejména předseda parlamentní frakce CDU Wolfgang Schäuble a bavorský premiér a šéf CSU Edmund Stoiber, který však neustále ambice stát se prezidentem dementuje.

Skloňuje se též jméno Petry Rothové, primátorky Frankfurtu nad Mohanem. Předsedkyně CDU Angela Merkelová svou kandidaturu včera vyloučila. Rozhodujícím důvodem pro Rauovo rozhodnutí zřejmě byla skutečnost, že nynější vládní koalice nemá ve Spolkovém shromáždění, jež prezidenta volí, potřebnou většinu. Příští volba na pětileté funkční období se bude konat 23. května 2004.

Johannes Rau byl v roce 1999 zvolen na návrh SPD, která měla v té době spolu se Zelenými ve volebním shromáždění většinu. Jazýčkem na vahách bude v příštím roce liberální Svobodná demokratická strana FDP, protože ani blok stran CDU/CSU nemá sám o sobě dost hlasů.  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video