Samice ohroženého hainanského gibona s mládětem

Samice ohroženého hainanského gibona s mládětem | foto: Pařížská zoologická společnost

Nejohroženější opičí rodina čeká přírůstek

  • 8
V Číně svitla naděje pro vymírajícího gibona černochocholatého. Odborníci pozorovali na jihu země březí samičku, která patří k nejmenším a zároveň nejohroženějším druhům na světě. Volně jich v přírodě žije pouze kolem patnácti jedinců, a to v rezervaci Bawangling na ostrově Chajnan.

Nález březí samičky ohroženého gibona ohlásili vědci z Hongkongu. Rezervace Bawangling na západě ostrova Chajnan je v současnosti posledním útočištěm primáta, který nese odborný název Nomascus nasutus hainanus (podle místa výskytu se mu také říká chajnanský gibon).

Gibonů žije na ostrově na jihu Číny volně patnáct až devatenáct jedinců. Jejich populace utrpěla drastické ztráty v druhé polovině minulého století vlivem masivního odlesňování a nelegálního lovu. Na začátku padesátých let pobíhalo po Chajnanu ještě dva tisíce gibonů, jenže během následujících třiceti let zmizelo 650 tisíc hektarů lesů.

Zbyly pouze dvě lokality, kde se primát vyskytoval, ale na konci osmdesátých let se dalo sledovat už jen posledních jednadvacet gibonů právě v rezervaci Bawangling. Mezi nimi se nyní objevila březí samice, jejíž potomek by se měl podle odhadů odborníků dostat na svět koncem roku.

Samec chajnanského gibona
Samec ohroženého hainanského gibona
autor: Pařížská zoologická společnost

Výjimečnost chajnanského gibona spočívá zejména v pohybovém aparátu. Jeden z nejmenších primátů (ve vzpřímené poloze měří většinou kolem 50 cm) dokáže totiž jako jediný svého druhu chodit pouze po zadních nohou (takový pohyb se nazývá bipedie a je typický především pro člověka).

Žádná skupina opic také nemá tak výrazně vyvinuté paže, které jsou dlouhé - giboni za ně totiž většinu života visí v korunách stromů a dokáží se díky nim velmi obratně pohybovat z větvě na větev. Po patřičném rozhoupání dokáží "letět" až deset metrů.

Vědce rovněž překvapuje jejich dorozumívání, kterým je melodický (často velmi hlasitý) zpěv. Všem druhům gibonů hrozí ve volné přírodě vyhubení. V mnoha případech se vytvořily záložní populace v zoologických zahradách, jenže u chajnanského gibona tomu tak není.

Vyřešit radikální úbytek jedinečného druhu se rozhodly Pařížská zoologická společnost, Východočínská univerzita a Národní přírodovědné muzeum v Paříži - v roce 2001 založily záchranný a výzkumný projekt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video