Lavrov vyzval ke zmrazení rozhovorů o radaru ve střední Evropě.

Lavrov vyzval ke zmrazení rozhovorů o radaru ve střední Evropě. | foto: Reuters

Nejdřív mluvte o radaru s námi, vyzvalo Rusko USA

  • 272
Rusové se bijí za návrh svého prezidenta, aby část protiraketové obrany Spojených států byla v Ázerbájdžánu. Ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval USA, aby zmrazily veškeré rozhovory o budování systému protiraketové obrany v Evropě.

Protiraketový radar

Spojené státy by tak před jednáním s Českou republikou a Polskem měly dát přednost diskusi o návrhu na využití radaru Gabala na Kavkaze, napsala agentura ITAR-TASS.

USA prý dojdou po jednání s Moskvou k tomu, že je tato varianta výhodnější a navíc tolik nejitří vztahy.

"Radarová stanice v Ázerbájdžánu skvěle plní všechny úkoly a nevytváří problémy mezi Ruskem a sousedními zeměmi," uvedl ministr.

Společný projekt nabídl tento týden svému protějšku Georgi Bushovi ruský prezident Vladimir Putin na jednání skupiny G8 v Německu. - více zde

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ale záhy prohlásila, že jednání ve střední Evropě pokračují, protože o ázerbájdžánském radaru toho zatím USA mnoho nevědí. - více zde

O dalším postupu by Bush s Putinem měli setkat na začátkem července v rodinném sídle Bushových v Kennebunkportu v americkém státě Maine, uvedl ITAR-TASS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video