Nebraska jako jediný stát USA nepřipouštěla jiný druh popravy, než proudem

Nebraska jako jediný stát USA nepřipouštěla jiný druh popravy, než proudem | foto: Corbis, Profimedia.cz

Nebraska zrušila elektrická křesla a hledá nový způsob poprav

  • 21
Nejvyšší soud v americké Nebrasce zakázal popravy na elektrickém křesle. Podle rozhodnutí soudu je to příliš krutá forma trestu. Nejvyšší trest i nadále zůstává zakotven v právním systému Nebrasky, zákonodárci však musí stanovit jiný způsob jeho výkonu.

"Odsouzení vězni nesmí být umučeni k smrti, bez ohledu na to, co provedli," zdůvodnil rozhodnutí soudu jeho předseda William Connoly. Podle soudu poprava elektrickým proudem přináší "intenzivní bolest a trýznivé utrpení".

První poprava na elektrickém křesle se uskutečnila v roce 1890 v New Yorku a trend se brzy rozšířil po celých USA. V současnosti však převažují smrtící injekce a popravu elektrickým proudem umožňuje už jen devět amerických států. Nebraska byla jediným státem, kde zákony povolovaly pouze použití elektrického křesla.

Americký ústavní soud nyní nicméně přezkoumává i způsob popravy smrtící injekcí. Justice tak reagovala na stížnost dvou odsouzených, podle nichž poprava injekcí porušuje ústavu, která zakazuje krutost při výkonu trestu.

Do vynesení rozsudku, které se očekává v polovině letošního roku, americké úřady výkon hrdelních trestů pozastavily.

Trest smrti je součástí právního řádu ve 36 amerických státech. Za rok 2007 bylo vykonáno celkem 42 poprav, což je nejnižší číslo od roku 1994. Celkově bylo od obnovení nejvyššího trestu v roce 1976 popraveno u USA 1099 lidí, z toho 406 v Texasu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video