Ropná plošina CNOOC 981, kterou Čína instalovala u Paracelských ostrovů (3....

Ropná plošina CNOOC 981, kterou Čína instalovala u Paracelských ostrovů (3. května 2014) | foto: AP

Nehneme se ani o píď, zní z Pekingu. Z nepokojů viní vietnamskou vládu

  • 15
Navzdory sílícímu násilí proti čínskému obyvatelstvu ve Vietnamu nebude Peking na své expanzivní politice v Jihočínském moři nic měnit. Podle vrchního generála si Čína nemůže dovolit ztratit "ani píď svého území". Ministerstvo zahraničí tvrdí, že za nacionalistické bouře je zodpovědná vietnamská vláda.

Čínský ministr zahraničí Wang I v rozzlobeném telefonátu do Hanoje odsoudil útoky proti čínskému obyvatelstvu. Za poslední týden zemřelo při nepokojích ve Vietnamu nejméně 21 lidí. "Vietnam nese nevyhnutelnou zodpovědnost za násilí páchaném na čínských občanech a společnostech," cituje ho agentura Reuters.

Do Vietnamu nyní vyšle speciální pracovní skupinu, která by měla zmírnit násilné rozmíšky. Wang však žádá především Hanoj, aby zavedla opatření, které výtržnostem zamezí.

Zároveň Peking oznámil, že přes protičínské násilnosti ve Vietnamu bude pokračovat s těžbou u sporných Paracelských ostrovů, kam začátkem května přitáhla obří ropnou plošinu.

"Nemůžeme si dovolit ztratit ani píď," řekl armádní velitel, generál Fang Feng-chuej. Čína dlouhodobě tvrdí, že území spadá do jejích teritoriálních vod.

Fang na tiskové konferenci v Pentagonu, kde se setkal s šéfem amerického sboru náčelníků štábů Martinem Dempseym, také podotkl, že konflikty v Jihočínském moři provokují ostatní státy v regionu.

Podle agentury Reuters Fang vyzval Washington k "objektivnímu pohledu" na situaci, kterou podle Číny rozjitřila i americká vojenská angažovanost v Asii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video