Americký Úřad pro letectví a vesmír astronautce pozastavil činnost, dokud se vyšetřování neuzavře.

Americký Úřad pro letectví a vesmír astronautce pozastavil činnost, dokud se vyšetřování neuzavře. | foto: NASA

NASA zpřísní po běsnění astronautky psychotesty

  • 36
Američtí astronauti budou muset absolvovat přísnější psychologické testy. Úřad pro letectví a kosmonautiku tak reaguje na případ vojenské pilotky Lisy Nowakové. Ta čelí obvinění z přípravy vraždy své kolegyně a sokyně v lásce.

"NASA hodlá přehodnotit psychologické testy při přijímání astronautů. Bude sledovat jejich psychiku i po celou dobu jejich kariéry," oznámila členka vedení úřadu Shana Daleová.

Podle jejího vyjádření NASA zároveň doufá, že podobný případ, jako je ten se třiačtyřicetiletou Nowakovou, je ojedinělý a že se nebude opakovat.

Úřad pro letectví a vesmír už astronautce nejméně na měsíc pozastavil činnost. Bude čekat, jak dopadne policejní vyšetřování. Soud ji ve středu propustil na kauci 25 500 dolarů. - více zde

Nowaková se účastnila loňské vesmírné mise raketoplánu Discovery. Po lednovém rozvodu svého devatenáct let trvajícího manželství usilovala získat pozornost svého kolegy, jednačtyřicetiletého pilota Williama Oefeleina.

Důstojnici Collen Shipmanovou, kterou podezřívala z toho, že jí v lásce konkuruje, se podle policie rozhodla unést a zabít. Nowakové hrozí doživotní vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video