Start Atlantisu zdržely problémy s hurikánem Ike a náhradními díly pro teleskop.

Start Atlantisu zdržely problémy s hurikánem Ike a náhradními díly pro teleskop. | foto: Profimedia.cz

NASA o čtyři dny odložila start raketoplánu k Hubbleovu teleskopu

  • 5
Problémy způsobené hurikánem Ike a potíže s náhradními díly pro teleskop zpozdily start raketoplánu Atlantis. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír odložil let k vesmírnému Hubbleovu teleskopu o čtyři dny. Původní termín startu byl 10. říjen.

Průchod hurikánu Ike nad Texasem přinutil Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uzavřít na týden Johnsonovo vesmírné středisko v Houstonu, kde se cvičí astronauti. - čtěte NASA evakuuje kvůli hurikánu řídicí středisko v Houstonu

"I když příprava raketoplánu na start v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě pokračuje normálně, týden ztracený při výcviku kosmonautů a v přípravách mise kvůli uragánu vedl k rozhodnutí start odložit," uvádí se v prohlášení NASA.

Start raketoplánu Atlantis na poslední údržbářskou misi byl nyní předběžně stanoven na 14. října ve 22:10 místního času (15. října 2:10 SELČ). Opraváři Hubbleova teleskopu stráví na oběžné dráze 11 dnů a během nich pětkrát vystoupí do volného kosmu.

Vymění teleskopu baterie a gyroskopy pro orientaci přístroje v prostoru a pokusí se opravit nefungující kamerový systém ACS a spektrometr STIS. Na dalekohled také namontují nejmodernější širokoúhlou kameru a nový spektrometr, které umožní pozorovat velmi vzdálené objekty ve vesmíru. Odborníci tvrdí, že po opravě bude mnohonásobně výkonnější, než byla původní verze, vynesená na oběžnou dráhu v roce 1990.

Od té doby teleskop pořídil přes 750 tisíc snímků, které poskytly mimo jiné důkazy o existenci takzvané temné hmoty a energie či supermasivních černých děr. Napomohly také zpřesnit stáří vesmíru na 13,7 miliardy let a objevily nejstarší galaxie zrozené necelou miliardu let po vzniku vesmíru. - čtěte Astronomové se přiblížili určení stáří hvězd

Tento unikátní dalekohled podstoupil v minulosti již čtyři servisní prohlídky a úpravy. Pátou, plánovanou na rok 2004, NASA zrušil kvůli katastrofě Columbie. Po nynější opravářské misi se už další neplánuje.

Nástupcem "Hubblea" má být kosmický teleskop Jamese Webba, který NASA plánuje vypustit v roce 2013. - čtěte Nástupce Hubbleova teleskopu zobrazí i galaxie z počátku vesmíru


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video