Kanaďané případ Omara Khadra bedlivě sledují. V červnu proti jeho zadržování na Guantánamu protestovali torontští studenti.

Kanaďané případ Omara Khadra bedlivě sledují. V červnu proti jeho zadržování na Guantánamu protestovali torontští studenti. | foto: Profimedia.cz

Na veřejnost se poprvé dostal záznam výslechu z Guantánama, podívejte se

  • 287
Právní zástupci Kanaďana zadržovaného na Guantánamu zveřejnili část videozáznamu výslechu svého klienta. Je to poprvé, co veřejnost může vidět nahrávku výslechu na základně, na níž USA internují lidi podezřelé z terorismu.

Američané zadrželi Omara Khadra v Afghánistánu v roce 2002. Mladík, tehdy teprve patnáctiletý, byl obviněn, že při přestřelce hodil granát a zabil amerického vojáka. Omar Khadr má kanadské občanství, ale vyrostl mezi islámskými radikály v Afghánistánu.

Videozáznam má celkově sedm hodin a shrnuje čtyřdenní výslech Khadra příslušníky kanadských tajných služeb na kubánském Guantánamu v roce 2003. Právníci zatím zveřejnili asi desetiminutovou ukázku.


Po většinu času Khadr naříká a má hlavu v dlaních. Tvrdí, že byl po zadržení mučen v americké věznici v afghánském Bagrámu. "Nezáleží vám na mně," opakuje na videu kanadským agentům.

Torontský list The Globe and Mail napsal, že první den výslechů si Omar Khadr zjevně myslel, že Kanaďané mu přijeli pomoci, a otevřeně s nimi mluvil. Postupně však zjistil, že se jen snaží získat informace, a přišel vztek, rezignace a slzy.

Kanadský Nejvyšší soud v květnu rozhodl, že vláda musí předat Khadrovým obhájcům klíčové důkazy proti němu, aby se mohl hájit. Několik kanadských médií pak s úspěchem usilovalo o to, aby záznam a další dokumenty byly zveřejněny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video