Tuleň středomořský.

Tuleň středomořský. | foto: Profimedia.cz

Na utajeném řeckém ostrově žijí ohrožení tuleni středomořští

  • 20
Kolonii ohrožených tuleňů středomořských našli vědci na jednom z řeckých ostrovů. Experti přesné místo tají, aby je nerušili lidé. Ostrov je také jedním z mála míst, kde tuleni žijí volně na plážích a neschovávají se v pobřežních jeskyních. Chovají se tam tedy přirozeně, citovala BBC jednoho z vědců.

"Právě kvůli lidem se tuleni musejí stahovat do nepřístupných jeskyní. Proto je tohle místo tak důležité, tuleni se zde cítí tak bezpečně, že vylézají na otevřené pláže," vysvětlil pro BBC Alexandros Karamanlidis, proč zůstává ostrov v utajení.

Je to ale podle něj malý ostrov v Egejském moři s krásnými písečnými plážemi. "Kdyby byl zpřístupněn turistům, okamžitě by se zaplnil lidmi a tuleni by museli pryč," dodal.

Co se týče potomků, rodí se v této kolonii podle Karamanlidise nejvíce mláďat ze všech středomořských kolonií. Aby mohl výzkumný tým zvířata lépe studovat, rozmístil po ostrově kamery.

Tuleň středomořský je nejohroženějším druhem tuleně. Na světě žije jen méně než 600 jedinců. Polovina z nich se vyskytuje v Řecku.

"Tuleni přežívají v Řecku jen díky tomu, že tu máme takovéto osamocené ostrůvky, kam lidé nemají přístup," dodává vědec s tím, že se nyní jeho tým snaží přesvědčit vládu, aby místo prohlásila za chráněnou oblast.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video