Hejno asi sedmdesáti velryb uvázlo nedaleko tasmánského zálivu Marion Bay. Ilustrační foto.

Hejno asi sedmdesáti velryb uvázlo nedaleko tasmánského zálivu Marion Bay. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Na pláži v Tasmánii uhynuly desítky velryb

  • 7
Hejno bezmála 70 velryb uvázlo na jedné z tasmánských pláží. Australští ochránci přírody k nim vyrazili poté, co je spatřil rybář. Většina kytovců mezitím uhynula, přežilo asi deset kusů. Neštěstí se stalo nedaleko zálivu Marion Bay, kde před sedmi lety uhynul podobný počet zvířat.

Bezmocné kytovce ležící na pláží našel tamní rybář už v pondělí dopoledne místního času. "Místo je bohužel přístupné pouze lodí, takže nám trvalo několik hodin, než jsme se tam dostali," citoval server Yahoo.com mluvčí tasmánského parku Lisu Wrenovou.

Upřesnila, že šlo o kulohlavce černé. Ti patří mezi středně velké velryby a dosahují délky kolem šesti metrů. "Tento druh se na pevninu dostává celkem často," dodala mluvčí.

Podle ní se zhruba osmdesát dobrovolníků a ochránců přírody snaží vrátit desítku přeživších živočichů na volné moře. Bojují však s časem.

Zvířata uvázla nedaleko zálivu Marion Bay, asi 60 kilometrů východně od tasmánského hlavního města Hobartu.

"Podobnou tragédii jsme tu měli už v roce 1998," připomněla Wrenová sedm let starou událost, kdy se záchranářům podařilo vrátit do vody asi deset ze sedmdesáti kulohlavců


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Loď, pláž, Tasmánie

Video