Utajovaný satelit Kosmos 2421 měl sloužit vojákům k elektronickému průzkumu oceánů. Ilustrační foto

Utajovaný satelit Kosmos 2421 měl sloužit vojákům k elektronickému průzkumu oceánů. Ilustrační foto | foto: NASA

Na Mexiko spadly trosky ruské vojenské družice, zničila ji exploze

  • 36
Řada Mexičanů ve středu viděla padající ohnivou kouli a slyšela hlasitou explozi. Mexická vesmírná agentura AEXA s odvoláním na americké ministerstvo obrany uvedla, že to byly trosky ruské družice Kosmos 2421. Tu zničila exploze. Přesně před rokem se jiný Kosmos srazil s družicí Iridium.

Definitivní zánik části družice se odehrál ve středu kolem čtvrté hodiny odpoledne na pomezí států Hidalgo a Puebla.

Americké ministerstvo obrany, které monitoruje úlomky starých raket a družic - takzvané vesmírné smetí - oznámila, že ona ohnivá koule ve skutečnosti byla fragmentem ruského satelitu Kosmos 2421, katalogizovaným pod číslem 33006.

Kosmos 2421 byl vojenskou družicí určenou k elektronickému průzkumu oceánů. Startoval v roce 2006.

KDYŽ SE SRAZÍ DRUŽICE

Kinetická energie závisí na druhé mocnině rychlosti. Při čelní srážce satelitů se rychlost sečte. Srážky satelitů (letí řádově kilometry za sekundu) jsou fatální a vznikají při nich úlomky několiksetkrát průraznější než stejně těžká kulka. "Když nějaký úlomek narazí na povrch družice, tak se vypaří. Vypaří se i část pláště družice, horké plyny doslova vletí dovnitř a poničí tam, co můžou," říká znalec kosmonautiky Antonín Vítek.

Satelit přestal fungovat v roce 2008. Není ale přesně jasné, zda se srazil s vesmírným smetím, nebo ho zničila autodestrukční nálož. Satelit měl po startu problémy s řádným rozvinutím solárních panelů.

Mexičané původně spekulovali o pádu malého letadla, na místě ale nenašli žádné trosky. Fernando de la Peña z Mexické kosmické agentury (AEXA) řekl, že explozi pravděpodobně způsobil objekt z vesmíru. Nejedná se však o meteorit, ale o zbytky satelitu ruského námořnictva," uvedl server Exoplanety.cz.

Server ale píše, že údajně třicetimetrový kráter těžko mohl způsobit úlomek 33006. "Nalezený kráter tak nemusí s dopadem souviset, jeho velikost byla nadhodnocena nebo je nakonec příčinou výbuchu něco jiného než kosmické smetí," uvedly Exoplanety.cz.

Přesně před rokem se ve vesmíru srazila americká družice Iridium s nefunkčním ruským satelitem Kosmos 2251. Vůbec první srážka dvou celých satelitů upozornila svět na stále nebezpečnější prostředí na "neuklizené" oběžné dráze. - čtěte Kubala o srážce satelitů: Oběžná dráha je smetiště

Za půlstoletí kosmonautiky na ní zůstalo mnoho pozůstatků raket a družic, které ohrožují aktivní satelity. Čas od času troskám musí uhýbat i Mezinárodní vesmírná stanice, projekty na "úklid" oběžné dráhy jsou ale zatím jen na papíře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video