Oprava raketoplánu

Oprava raketoplánu - Astronaut Robinson opravuje Discovery | foto: Reuters

Na Discovery zbývá utěsnit poslední trhlinu

  • 13
Americká NASA řeší poslední problém na raketoplánu Discovery. Po úspěšné opravě tepelného štítu zbývá dát do pořádku trhlinu v izolační vrstvě. Hrozí totiž, že by se mohla při návratu na Zemi rozšířit. Není vyloučeno, že astronauti budou muset trhlinu utěsnit na oběžné dráze.

ČTĚTE TAKÉ:
NASA přemýšlí, čím nahradí raketoplány

Astronautům z americké vesmírné agentury NASA se ve středu poprvé v historii podařilo opravit raketoplán přímo na vesmírné misi. Stephen Robinson vystoupil do volného prostoru a rukou vytáhl oba výčnělky izolační hmoty. - více zde

NASA pak začala řešit poslední problém, který by mohl zkomplikovat pondělní návrat vesmírné lodi na Zemi. Jde o trhlinu v izolační vrstvě poblíž průzorů. Tato trhlina by se při sestupu mohla ještě více rozšířit.

"Nyní není mimo hru žádná hypotéza," prohlásil zástupce ředitele programu letů raketoplánů Wayne Hale.

Rozhodnuto podle něj bude s konečnou platností až poté, co budou známy konečné výsledky testů s malými kousky izolační vrstvy v kalifornských laboratořích NASA. Pravděpodobnost varianty opravy ve vesmíru prozatím označil za malou.

Pro každý případ skupina, která připravuje výstupy do vesmírného prostoru, vypracovala plán případného zásahu.

INFOGRAFIKA:
Raketoplán Discovery
Kennedyho vesmírné středisko

...vše o obnovení letů raketoplánů

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video