Mladík se přiznal k pobití 23 lachtanů. Ilustrační foto,

Mladík se přiznal k pobití 23 lachtanů. Ilustrační foto, | foto: AP

Myslel jsem si, že to jsou škůdci, hájil mladík vyvraždění lachtanů

  • 39
Devatenáctiletý Novozélanďan se u soudu přiznal, že minulý listopad ubil na pláži třiadvacet lachtanů. Během procesu se hájil, že na bezbranné ploutvonožce zaútočil, protože je považoval za škůdce.

Devatenáctiletý Jason Trevor Godsiff se minulý listopad vracel z práce na stavbě ve městě Kaikoura na Jižním ostrově, když na pláži u Ohau Point spatřil kolonii lachtanů. Zastavil se a nebohá zvířata ubil kovovou tyčí k smrti.

Spolu s ním čelí obžalobě i šestatřicetiletý Džamál Peter Roy Large, ten se ale ke krutému činu nepřiznal.

Někteří ploutvonožci brutální útok přežili, byli ale v šoku. "Místo aby lezli po útesech a vyhřívali se na slunci, jsou nervózní a velmi rozrušení," podotkl tehdy zástupce ochranářů přírody Dave Hayes.

"Je to naprosto bezcitný a zbabělý útok na lachtany, především novorozená mláďata, která se nemohou bránit útočníkovi s pálkou nebo obuškem," posteskl si podle serveru BBC Hayes.

Lachtani jsou na Novém Zélandu chránění. Za týrání či lov tvorů zvaných v maorštině kekeno hrozí až šestiměsíční pobyt ve vězení a vysoké pokuty. Soud mladého násilníka už seznal vinným z týrání zvířat, trest si vyslechne v září.

Kaikoura, Nový Zéland

Kaikoura, Nový Zéland


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: BBC, Mláďata, práce, soud

Video