Muž potřásl Bushovi rukou, ochranka se diví

Krátce po inauguraci amerického prezidenta George Bushe prověřil neznámý muž bdělost bezpečnostních opatření v jeho okolí, když bez jakéhokoli problému prošel přes tři bezpečnostní kontroly do budovy Kapitolu. Tam si potřásl rukou s novým prvním mužem USA a věnoval mu minci, pravděpodobně pro štěstí, píše americký tisk.

Lehkost, s jakou se muž dostal až k Bushovi, vyděsila agenty tajné služby i pracovníky Federální kongresové policie, protože z obavy před možnými protesty byla bezpečnostní opatření kolem nového prezidenta posílena.

Přesto plešatějící muž, jehož jméno nebylo zveřejněno, v klidu prošel až k Bushovi, aby mu mohl potřást rukou. Podle mluvčího Bílého domu Ariho Fleischera ovšem prezident nebyl nijak ohrožen.

"Máme plnou důvěru v tajnou službu. Dělají svou práci, dělají ji profesionálně a dělají ji dobře," dodal Fleischer.

Muž si třásl rukou i s Clintonem
Podle kongresové policie nebyl muž ozbrojen. Stejný skutek navíc udělal už jednou - v roce 1997 prošel přes ochranku při inauguraci prezidenta Billa Clintona a potřásl si s ním rukou.

"Neporušil žádné zákony a tedy není důvod ho zatknout," uvedl mluvčí kongresové policie Dan Nichols. "Neexistuje žádný zákon zakazující potřást si rukou s prezidentem," dodal.

Mnozí ovšem mají ještě v živé paměti incident z července 1998, kdy ozbrojený muž pronikl přes přísná bezpečnostní opatření do Kapitolu, kde sídlí Kongres USA, a začal kolem sebe bezhlavě střílet, přičemž zabil dva policisty a zranil jednu turistku.

Muž, kterému se podařilo nějakým způsobem obejít všechny bezpečnostní kontroly, prošel v inaugurační den 20. ledna přímo k prezidentovi USA Georgovi Bushovi a předal mu minci. (snížená kvalita snímku, 25. ledna 2001)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video