ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Čtenář vrátil knihu do knihovny po 39 letech. Pokuta za upomínku ho neminula

  • 55
O třicet devět let později, než měl, vrátil jeden zapomnětlivý čtenář knihovně v nizozemském městečku Groesbeek knihu spisovatele Jana Wolkerse. Pokuta se vyšplhala na 1 530,75 eur (přes 40 000 Kč), celou ji ale hříšník zaplatit nemusel. O události informoval web NU.nl.

„Někdy jako zaměstnanec knihovny nevěříte vlastním očím,“ komentovala na Twitteru knihovna návrat titulu vypůjčeného 5. března roku 1981. Knihu tak čtenář vrátil později o 39 let, třináct týdnů a pět dní.

„Pro čtenáře muselo být těžké se jí vzdát,“ dodala. Podle webu NU.nl muž při vracení řekl pouze to, že knihu našel při úklidu v podkroví.

Celou pokutu, která se vyšplhala na 1 530,75 eur, čtenář platit nemusel. Knihovna se spokojila s pěti eury, tedy maximální částkou, kterou v podobných případ vybírá.

Čtenář si v knihovně vypůjčil román Terug naar Oegstgeest (Zpět do Oegstgeestu) z roku 1965, v němž jeden z nejznámějším poválečných nizozemských spisovatelů Jan Wolkers (1925–2007) popisuje dospívání v silně křesťansky založené rodině. V 80. letech román zfilmoval režisér Theo van Gogh.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video