Část ledovce Montblanského masivu se může utrhnout, italské úřady evakuovaly...

Část ledovce Montblanského masivu se může utrhnout, italské úřady evakuovaly oblast. (25. září 2019) | foto: Reuters

Mont Blanc trpí častými sesuvy kamení. Dříve rarita, nyní kvůli oteplování běžné

  • 7
V okolí Mont Blancu v uplynulých dnech zaznamenali opakované pády a sesuvy kamení. Informuje o tom stanice France 3. Mohou za to vysoké teploty, které v těchto dnech panují ve Francii i v Itálii. Tam meteorologové naměřili tento týden bod mrazu až ve výšce nad pět tisíc metrů, což je více, než kolik Mont Blanc měří.

Velký sesuv nastal podle stanice France 3 ve středu, kdy u vrcholu Aiguille du Midi spadlo na 20 tisíc metrů krychlových kamení.

„Bylo to tak velké, že jsme to viděli z kanceláře,“ řekl stanici jeden z příslušníku horské policie v Chamonix. Ta však nemusela zasahovat, protože se v postižené oblasti nikdo nenacházel.

Šlo o poslední z řady menších sesuvů, které byly v uplynulých dnech zaznamenané na Mont Blancu a okolí. Úřady proto vyzvaly horolezce a turisty k velké obezřetnosti a odložení výstupu na dobu, kdy budou meteorologické podmínky příznivější.

Velké sesuvy kamení souvisejí podle odborníků s vysokými teplotami a změnami klimatu. „Jen před 30 lety byly takové sesuvy velmi vzácné,“ řekl odborník na vývoj krajiny ve vysokých nadmořských výškách Ludovic Ravanel. Vyšší teploty v horách totiž vedou k poškození dlouhodobě zmrzlé půdy, takzvaného permafrostu.

Není to jen horko. Změny klimatu zaskočily i vědce, vše se děje rychle, říkají

Francie a Itálie, na jejichž hranici se Mont Blanc nachází, zažívají v těchto dnech vedra, která se týkají i alpských oblastí.

V uplynulých dnech italští meteorologové naměřili na alpském pohraničí s Francií a Švýcarskem bod mrazu ve výšce nad 5 tisíc metrů. V pondělí to bylo 5328 metrů. Mont Blanc při tom měří 4808 metrů.

Kvůli změnám klimatu a růstu teplot hrozí zánik až 80 procent ledovců v italských Alpách. Uvedli to badatelé a ekologové z organizací Greenpeace Italia a Italského výboru glaciologie (CGI), který se zabývá historií a vývojem ledovců. To bude mít i dopad na nížiny, kde se výrazně sníží riziko sucha.

Vysoké teploty v horách a malé množství srážek podle analýzy vyšetřovatelů výrazně přispěly k loňskému sesuvu na ledovci Marmolada v italských Dolomitech. V souvislosti s tím zahynulo 11 lidí včetně dvou turistů z České republiky.

3. července 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video