Tetování.

Tetování. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Zoufalí Japonci v Ósace chtějí odstranit tetování, aby našli práci

  • 196
Mladí Japonci v Ósace si nechávají odstraňovat tetování, aby měli větší šanci dostat práci. Starosta města totiž v květnu odstartoval populistickou kampaň proti tetovaným státním zaměstnancům, a čistá kůže tak může být výhodou na pracovním trhu.

"Počet dotazů na odstraňovací zákroky vzrostl z pěti až šesti za den na deset a někdy až třicet za den," řekl listu The Times jeden z plastických chirurgů ósacké nemocnice Seita Tsučija. Zákrok přitom stojí 100 až 200 tisíc jenů (26 až 52 tisíc korun). Na jiném pracovišti se zvýšil zájem o tento drahý a bolestivý zákrok za poslední tři měsíce až o dvacet procent.

 Zvýšený zájem o smazání tetování přichází poté, co se starosta druhého největšího města v Japonsku Toru Hašimoto rozhodl zakázat státním zaměstnancům tetování. Populární politik se k tomuto kroku uchýlil po incidentu, kdy jeden pracovník strašil svým tetováním děti (více o zákazu tetování čtěte zde).

Většina zájemců o odstranění tetování pochází z řad absolventů, kteří se právě chystají sehnat práci, zejména ve státním sektoru, uvedl Tsučija.

Sehnat práci po škole není lehké

Mladí se bojí, že se zákaz zdobení kůže rozšíří i do privátní sféry. Pro absolventy přitom nejsou vyhlídky na získání práce nijak příznivé. Více než polovina z těch, kteří dokončili školu před dvěma roky, dosud zaměstnání nenašla. Japonsko navíc loni zdecimovala ničivá tsunami a země je stejně jako zbytek světa sužována ekonomickou recesí.

Podobný zákaz by mohl v budoucnu platit i v desetimilionovém Tokiu, protože místní starosta Šintaro Išihara je velkým obdivovatelem Hašimota.

Tetování bylo v minulosti symbolem japonské mafie zvané jakuza. Dodnes většina veřejných bazénů nebo sportovišť zakazuje tetovaným lidem vstup. Fóbie z tetování však v posledních letech poněkud zeslábla. Mladí si nechávají tetovat spíš květinové a keltské vzory než tradiční mafiánské symboly a draky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video