Delfín - Ilustrační foto. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Mláďata delfínů se měsíc po narození nevyspí

Mláďata jednoho druhu delfínů neusnou až celý jeden měsíc po narození. Podobné chování zjistili vědci také u kosatek dravých. Bez spánku se musí obejít i matky novorozenců, které nezamhouří oka, aby mohly potomky kontrolovat.

Malí nespavci patří k druhu delfínů Tursiops truncates.

Přitom dospělí delfíni a velryby patří k velkým spáčům, neboť denně odpočívají pět až osm hodin. Mláďata musí být ale neustále aktivní, několikrát za minutu vyplouvají na povrch pro vzduch.

Po měsíci však potomci i matky prodlužují dobu, během níž odpočívají, a nakonec dosáhnou návyků běžných u ostatních dospělých jedinců. Z měření stresových hormonů vyplývá, že nespavost u těchto zvířat zřejmě nevyvolávala stresové reakce.

Magazín New Scientist na svých webových stránkách upozornil, že některá zvířata, která se brání spánku, aby mohla opatrovat mláďata, mohou dokonce zemřít.

Zvláštní spací návyky delfínů a kosatek odhalil tým vědců z Kalifornské univerzity vedený Jeromem Siegelem.

Odborníci označují své zjištění za překvapivé, protože všechny druhy zvířat, které dosud zkoumali, po narození velmi dbají na spánek a odpočinek. Jenže kytovci se tomu brání.

"Myšlenka, že spánek je nezbytný pro vývoj mozku a těla je jistě nabourána," uvedl Siegel, jehož studie byla publikována v odborném časopise Nature.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video