Místo dvojčat stožár světla

  • 17
Američané dávají sbohem světovému obchodnímu centrum Twin Towers. Místo dvojčat vyroste nový mrakodrap. Bude mít 52 pater a skleněnou fasádu. Náklady se vyšplhají na 800 milionů dolarů (asi 25 miliard korun) a uhradí je pojistné. Součástí bude památník obětí teroristického útoku. "Skutečnost, že tato budova vyroste nyní a tady, přímo na místě staré budovy číslo 7, jasně naznačuje, že se nenecháme teroristy zastrašit," prohlásil starosta Michael Bloomberg.

Realitní magnát Larry Silverstein, který vlastní leasingová práva na pozemek, zveřejnil plány nové stavby na slavnosti, na níž byl kromě strarosty i guvernér George Pataki.

"Je to stožár světla, který vás bude vítat v novém světě Světového obchodního střediska," podotkl guvernér.

Na základech nové budovy se už pracuje. Počítá se s tím, že schodiště v mrakodrapu, který by měl být otevřen v roce 2005, bude o 20 procent širší, než stanovují newyorské požární předpisy. Budova bude vybavena interním vysílacím systémem pro improvizovanou komunikaci mezi hasiči a policií a celkově lépe zabezpečena proti požárům.

V novém mrakodrapu budou úřady. Projekt je součástí komplexní přestavby parcely o rozměrech 6,4 hektaru, kde vyroste i památník.

Projekty dalších částí komplexu mají být dokončeny až příští rok, ačkoliv Silverstein prohlásil, že číslo 7 bude sloužit jako modelová stavba.

Larry Silverstein se u pojišťoven dožaduje celkem dvou výplat maximální pojistné sumy ve výši 3,5 miliardy dolarů (přibližně 107 miliard korun) s tím, že nárazy dvou letadel do dvou věží byly dvěma oddělenými událostmi. Pojišťovny ale trvají na tom, že zničení newyorského komplexu bylo jednou sérií podobných případů a platit se má pouze jedna maximální částka. Více čtěte ZDE

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video