Ministerstvo: Odložte cestu na Saharu

  • 20
Na Sahaře v Alžírsku zmizelo v minulých týdnech devětadvacet evropských turistů. Zmizeli v oblastech, kterým se dosud vyhýbaly násilnosti islámských radikálů. Přesto se začíná mluvit o tom, že turisty možná tyto skupiny unesly. Do Alžírska odletěli němečtí detektivové, aby pomohli s pátráním.

Ministerstvo doporučuje cestu zvážit, případně odložit. Důrazně varuje před výletem do pouštních oblastí alžírské Sahary bez doprovodu průvodců místních cestovních kanceláří.

Na Sahaře v Alžírsku zmizelo v minulých týdnech podle posledních zpráv devětadvacet evropských turistů. Zmizeli v oblastech, kterým se dosud vyhýbaly násilnosti islámských radikálů.

Přesto se začíná mluvit o tom, že turisty možná tyto skupiny unesly. Do Alžírska odletěli němečtí detektivové, aby pomohli s pátráním.

Někteří z turistů jsou nezvěstní od konce února a navzdory nasazení vrtulníků a detektorů tepla, které by těla i automobily odhalily i pod vrstvou písku, nebyla po zmizelých nalezena ani stopa.

Patnáct pohřešovaných pochází z Německa, čtyři jsou Švýcaři a osm turistů přijelo do pouště z Rakouska. Mezi nezvěstnými je i jeden Nizozemec a jeden Švéd.

V neděli odletělo do Alžírska pět detektivů německého Spolkového kriminálního úřadu (BKA). Mají pomoci místním úřadům s pátráním po nezvěstných.

"Naši vyšetřovatelé použijí všechny dostupné prostředky ve spolupráci s místními úřady," uvedl mluvčí úřadu. "Dokud nebudeme mít konkrétní závěry, nebudeme spekulovat o příčinách jejich zmizení."
 
"Jsme naprosto ohromeni a probíráme všechny možné hypotézy, včetně únosu. Nechápeme však jeho motiv," sdělil agentuře AFP nejmenovaný diplomat v Alžíru.
 
Podobně tápou i cestovní kanceláře zajišťující cesty na jih Alžírska. Zmizení následují těsně po sobě a nelze je vysvětlit jako nehody. Někteří z turistů tu však občas zabloudí a jejich těla bývají nalezena později.

Hypotézu o místě, kde by se zmizelí turisté mohli nalézat, zveřejnil v pondělí německý deník Bild. Podle jeho informací budou pátrací týmy prohledávat systém podzemních jeskyní blízko alžírsko-libyjské hranice.
 
Únosci mohou být teroristé
Alžírský tisk se kloní ke "stopě" islámských radikálů. Čtyři skupinky turistů zmizely v trojúhelníku mezi Džanítem, Tamanrassetem a Varglou.

Tamanrasset leží 1900 kilometrů jižně od alžírské metropole. V této oblasti působila v minulosti radikální skupina Mochtára Belmochtára, která před několika lety ohrožovala i účastníky rallye Paříž-Dakar.
 
Podle tisku se Belmochtár připojil k teroristické Salafistické skupině pro kázání a boj (GSPC). Ta udržuje kontakty s teroristickou sítí Al-Kajda. GSPC je podle tisku nejlépe strukturovanou radikální skupinu v Alžírsku, dosud však operovala především na severovýchodě země.
 
Zmizení cizinců mohou mít na svědomí i pašeráci, kteří přes hranici převážejí drogy a cigarety. Obchodují mezi Libyí, Mali, Nigerem a Alžírskem.
 
Alžírské úřady zmizení turistů nekomentují, aby neohrozily zájem cizinců o zemi. Tamní agentura APS se o zmizení cizinců zmínila jen krátce 17. března.

Cestovní ruch se v Alžírsku rozbíhá po hubených letech, které má na svědomí boj islámských radikálů. Vedou ho od roku 1992, kdy měli šanci vyhrát volby. Od té doby zahynulo v Alžírsku přes sto tisíc lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video