Migranti čekají na vylodění z plavidla španělské pobřežní stráže v přístavu na...

Migranti čekají na vylodění z plavidla španělské pobřežní stráže v přístavu na ostrově Gran Canaria, jednom ze španělských Kanárských ostrovů. (1. září 2021) | foto: Borja SuarezReuters

Španělská stráž zachránila z moře 208 migrantů a přivezla je do země

  • 199
Španělská pobřežní stráž v sobotu zachránila 208 migrantů, kteří mířili na člunech na jižní španělské pobřeží a na Kanárské ostrovy, informovala agentura AP. Španělsko od letošního ledna do srpna zaznamenalo nárůst nelegální migrace oproti stejnému období minulého roku o devětačtyřicet procent.

Lodě provozované španělskou pobřežní stráží zaznamenaly migranty plující ze severní Afriky ve Středozemním moři a Atlantském oceánu.

Na plavidlech, která mířila ke Kanárským ostrovům bylo 106 migrantů, včetně 44 žen a 20 nezletilých. Na čtyřech dalších člunech, které se snažily doplout ke španělské pevnině, bylo 102 migrantů, z toho až na jednu výjimku pouze muži.

Španělsko od letošního ledna do srpna zaznamenalo nárůst nelegální migrace oproti stejnému období minulého roku o devětačtyřicet procent. Podle AP to uvádí španělské ministerstvo vnitra. Z 20 491 migrantů, kteří dorazili na španělské území, většina přicestovala po moři.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvádí, že při pokusu dostat se do Španělska zemřelo nebo se po něm pohřešuje asi 500 osob. Organizace, které poskytují pomoc migrantům, tvrdí, že mrtvých a pohřešovaných je ve skutečnosti více, poněvadž ne všechna ztroskotání nebo utonutí jsou ohlášena.

18. května 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video