Migranti z Afriky pronikli do španělské enklávy, jeden z nich zemřel

  • 514
Do španělské enklávy Melilla na marockém pobřeží se v neděli pokusily dostat asi tři stovky afrických migrantů. Dvěma stovkám z nich se pokus přelézt asi sedm metrů vysoký plot zdařil. Španělské úřady se je nyní pokoušejí identifikovat v záchytných centrech. Podle zpráv jeden z mužů při pokusu překročit hranici zemřel.

S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. Španělsko se pro migranty stalo hlavní vstupní branou do Evropy poté, co Itálie pod novým ministrem vnitra Matteem Salvinim zpřísnila postup vůči přílivu nelegálních přistěhovalců.

Podle OSN proniklo letos do severoafrických enkláv Ceuta a Melilla více než šest tisíc migrantů, přestože je na některých místech hraniční plot obtočen ostnatým drátem. Zatímco loni připlulo do Španělska po moři za celý rok z Afriky 22 100 migrantů, do dvou enkláv v Africe jich proniklo více než šest tisíc. Za letošek ke španělským břehům připlulo už více než 40 000 migrantů. 

Migranti po sobě zanechávali trička potřísněná krví, dřevěné háky a boty s hroty, které jim pomáhají lépe přelézt plot. Většinu z nich tvoří muži z Mali, Maroka a Guineje.

Španělsko Maroku v sobotu vrátilo 24 migrantů, kteří se dostali na ostrovy Chafarinas, což je další španělské teritorium u severoafrických břehů. Migranti byli navráceni na základě bilaterální dohody z roku 1992, jež umožňuje občany třetích zemí vrátit v určité lhůtě. Dohoda byla do letošního roku využívaná jen zřídka, podle Madridu ale stále platí kvůli dobrým diplomatickým vztahům.

Mellila

Mellila

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video