Počet obětí hurikánu Michael stoupl na 17, živel za sebou zanechal spoušť

  • 3
Počet obětí po řádění hurikánu Michael ve Spojených státech stoupl na 17. Záchranáře v jejich práci omezují výpadky elektřiny a telefonů a pro vyhledávání lidí používají psy, drony a těžkou techniku. Hurikán Michael, udeřil ve středu na jihovýchod Spojených států. Živel zaplavoval města, ničil domy a lámal stromy.

Podle dobrovolníka záchranné sítě CrowdSource Rescue se jejich týmy snaží nalézt 2500 lidí.

Více než 940 tisíc domácností a firem na východním pobřeží USA je podle elektrárenských společností stále bez proudu. Někteří zákazníci v nejvíce postižených částech Floridy možná budou muset čekat týdny, než budou dodávky elektřiny znovu obnoveny.

„Tolik životů bylo navždy změněno, tolik rodin přišlo o všechno. Ten hurikán je monstrum,“ řekl floridský guvernér Rick Scott, v jehož státě úřady nařídily evakuaci více než 370 tisíců lidí. Informovalo o tom zpravodajství BBC

Hurikán dorazil na pevninu ve středu krátce před 20:00 SELČ u města Mexico Beach, kde živel způsobil rozsáhlé škody. Mezi nejhůře postižená místa patří i Panama City či Apalachicola. 

Bouře se poté přehnala přes Georgii, Jižní a Severní Karolínu a Virginii. Ve 23:00 místního času zamířila (pátek 5:00 SELČ) nad oceán. 

Hurikán by měl dále slábnout, nebezpečí však dále trvá. Úřady varovaly obyvatele jihu USA před možnými bleskovými povodněmi či sesuvy půdy. Statisíce lidí zůstávají bez proudu. Podle guvernéra jde jen v Severní Karolíně o 530 tisíc domácností. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video