Lední medvídek Knut v berlínské zoo | foto: Reuters

Medvídě Knut se ukázalo veřejnosti. Díval se celý svět

  • 36
Takový nával novinářů a návštěvníků zažívají obvykle jen slavní herci, sportovci a někdy i politikové. Dnes se ale objektivy fotoaparátů a kamer štábů z celého světa soustředily na miláčka Německa: tříapůlměsíční lední medvídek Knut se v Berlíně poprvé ukázal veřejnosti.

Na svých čtyřech huňatých tlapkách byl ještě poněkud nejistý. I přes enormní mediální pozornost se ale hned zvědavě pustil do průzkumu širokého výběhu pro medvědy v berlínské zoo.

Lední medvídek Knut v berlínské zoo

Knutovu premiéru si nenechaly ujít ani televizní štáby až z Kolumbie, Kanady i Texasu. Jeho první krůčky ve výběhu, čvachtání ve vodě nebo očichávání stromu přenášela živě například i americká televize CNN.

Knut má právo žít
Přitom ještě před třemi měsíci vypadal svět pro medvědí mládě docela jinak. Jeho matka Tosca, v dobách NDR slavná cirkusová hvězda, ho společně s bratříčkem odvrhla.

Knutovo dvojče zemřelo čtvrtý den na infekci. Knuta se ujal ošetřovatel Thomas Dörflein a s velkou láskou jej vypiplal na mléku, kukuřici, sirupu a speciální kaši s masem.

Lední medvídek Knut v berlínské zoo

Pak se ale ozvali ochránci přírody. Upozornili zoologickou zahradu, že měla Knuta raději utratit. Lidská výchova je pro něj nepřirozená a na jejím konci bude stát dezorientovaný a ztrápený jedinec, který nebude schopen žít ani s lidmi, ani s medvědy.

Jenže v té době už bylo celé Německo do malého medvíděte zamilované a proti utracení se konala i dětská demonstrace. Zoo rozhodla, že Knut má právo žít.

Hvězda s kmotrem ministrem
Malý medvídek je opravdová hvězda. Dnes dostal i kmotra - spolkového ministra životního prostředí Sigmara Gabriela. Ten mládě prohlásil za maskota ochrany klimatu a konference OSN o ochraně zvířat, která proběhne příští rok v Bonnu.

Lední medvídek Knut v berlínské zoo

Obliba Knuta, o kterém Němci skládají dokonce i básně a písně, nezná hranic. Jeho náhradní máma - ošetřovatel Dörflein - jej nespouští z očí ani v noci. Bojí se totiž, že by medvídka mohl někdo unést.

Od zítřka bude Knut k vidění v berlínské zoo. Vždy mezi jedenáctou a třináctou hodinou.

Na další snímky se podívejte do fotogalerie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video