ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: CHKO Beskydy - Agentura pro ochrany přírody a krajiny Ostrava

Na slovenského fotografa zaútočila medvědice, napadený je zraněný

  • 92
Slovenského fotografa ve středu v chráněné krajinné oblasti Poľana na Slovensku napadla a zranila medvědice. Podle lesní správy ke střetu došlo v lese nedaleko administrativní budovy správy v osadě Kyslinky. Zraněnému muži se tam podařilo utéct. Zaměstnanci mu kvůli způsobeným škrábancům a kousnutí zavolali záchrannou službu.

Napadený muž je na Slovensku známý fotograf přírody a spisovatel Ivan Kňaze, který v lese fotografoval hmyz. Medvědice se před ním objevila znenadání, když se pohyboval po značené turistické stezce.

Lesy SK turistům připomínají, aby byly během procházek ve slovenské přírodě ostražití. I na značených stezkách by na sebe měl člověk upozorňovat mluvením nebo jinými zvuky, aby medvěda nepřekvapil. Když si šelmy lidí všimnou včas, obvykle se jim samy vyhnou. Pokud ovšem mají pocit, že jsou v ohrožení oni nebo jejich mláďata, mohou na lidi zaútočit.

Podle oficiálního sčítání žije na Slovensku více než 1200 volně žijících medvědů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video