Saský web řeší, proč ve Vejprtech nehasili Němci. O požáru psala i Al-Džazíra

  • 8
Tragédie ve Vejprtech, kde při požáru zemřelo osm lidí, vzbudila pozornost i v zahraničí. O události psala anglická veřejnoprávní stanice BBC, americký list The New York Times či katarská stanice Al-Džazíra. Německá média si všímají, že ačkoliv na místě zasahovaly německé sanitky, nebyli tam němečtí hasiči.

Většina médií přebrala zprávu od zpravodajských agentur Reuters a AP či od německé agentury DPA. Uvádí, že oheň vypukl v zařízení pro mentálně postižené v neděli krátce před pátou hodinou ráno, že všech osm zemřelých lidí byli pacienti ústavu a že dalších 30 lidí bylo zraněno.

Média informovala, že Vejprty se nachází v blízkosti německých hranic. Katarská stanice Al-Džazíra na své mapě popsala krušnohorské městečko jako Vejpryt.

Německá média poukazují, že českým záchranářům pomáhaly i dvě sanitky z Německa a že kvůli povětrnostním podmínkám záchranáři nemohli použít vrtulník.

Některá média, například list New York Times a americká televizní stanice Fox News, citují českého premiéra Andreje Babiše, který přijel na místo vyjádřit soustrast pozůstalým. Podle něho je událost „obrovská tragédie“.

Stanice BBC zmiňuje ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, podle níž by takovým situacím mohlo zabránit, kdyby pracovníci ústavu měli na starost méně klientů. Britská média též citovala starostku města Jitku Gavdunovou, která řekla, že „je to pro město velká tragédie, protože domov k němu odjakživa patří“.

Švýcarský bulvární deník Blick zmiňuje, že požární čidla byla instalována pouze na toaletách, protože tam chodili lidé kouřit. Na tiskové konferenci to přiznala Gavdunová.

Sächsische.de, zpravodajský server zaměřující se na dění v Sasku, poukázal, že Gavdunová si stěžovala na byrokratické překážky, kvůli nimž město nepožádalo o pomoc německé hasiče. Ti přitom byli jen několik minut cesty od místa požáru.

Vedení českého hasičského sboru odmítlo kritiku s tím, že na místě byl dostatečný počet hasičů, kteří rychle dokázali požár zvládnout. Vedení tvrdí, že nebyl důvod žádat o pomoc, kterou by čeští hasiči potřebovali například v případě lesního požáru, píše Sächsische.de.

Agentura DPA podotýká, že v nedalekém Měděnci v roce 1984 zemřelo při požární katastrofě v ústavu pro zdravotně postižené 26 mladých žen. Stanice Deutsche Welle tvrdí, že se jedná o druhou nejhorší tragédii tohoto typu v České republice od roku 1990. 

Tou nejhorší byl požár u pražského autobusového nádraží na Florenci v roce 2010. V opuštěné drážní budově využívané bezdomovci tehdy zemřelo devět lidí. Agentura Reuters zmiňuje i požár v hotelu Olympik v roce 1995, který zabil osm lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video