V některých částech Mali stále přetrvává otroctví, i když oficiálně bylo...

V některých částech Mali stále přetrvává otroctví, i když oficiálně bylo zakázané v roce 1905. (8.května 2001) | foto: Profimedia.cz

V Mali útočí na předkoloniální otroky. Zakročte, vyzývá vládu OSN

  • 44
Odborníci na lidská práva z Organizace spojených národů vyzvali Mali, aby zakročilo proti otroctví děděnému po předcích. Činí tak po sérii násilných útoků na lidi považované za otroky. Země oficiálně zrušila otroctví v roce 1905, podle agentury Reuters ale v některých částech země otroctví stále přetrvává.

Do otroctví byli lidé uvrženi ještě v předkoloniální době a jejich potomci jsou v některých regionech Mali stále považováni za podřízené od narození. Malijské právo nekriminalizuje tuto formu otroctví, takže pachatelé zřídka čelí postihům, upozorňují experti z OSN.

Na konci září napadlo několik Malijců skupinu lidí, kteří jsou považovaní za otroky. Útoky trvaly dva dny, zemřel při nich jeden muž a dalších 12 utrpělo zranění. Šlo o osmé napadení v regionu Kayes, který leží několik desítek kilometrů od hranice se Senegalem. Místní policie v souvislosti s útoky zatkla nejméně 30 lidí na obou stranách a zahájila vyšetřování. Malijské úřady zatím případ nekomentovaly.

„Skutečnost, že k těmto útokům dochází v této oblasti tak často, ukazuje, že otroctví založené na původu je stále společensky přijímáno některými vlivnými politiky, tradičními vůdci, úředníky činnými v trestním řízení i soudními orgány v Mali,“ uvedli odborníci na lidská práva. „Tuto ohavnou praxi jsme už mnohokrát odsoudili. Nyní musí malijská vláda jednat, počínaje ukončením beztrestnosti za útoky na ‚otroky‘,“ uvedli.

V Africe, v USA i vedle v ulici. Tam všude jsou dnes novodobí otroci

Otroctví děděné po předcích je uznáváno také v Senegalu, Burkině Faso, Nigeru a v Mauritánii. Ta oficiálně zakázala otroctví jako poslední země světa v roce 1981.

Malijští prokurátoři obvykle klasifikují tento typ otroctví jako přestupek, vyplývá z nejnovější zprávy amerického ministerstva zahraničí o obchodování s lidmi. Zpráva proto doporučila revizi zákona o boji proti obchodování s lidmi z roku 2012 tak, aby zahrnoval i dědičné otroctví.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video