Při výbuchu v Mali zemřeli čtyři civilisté. Čeští vojáci jsou v pořádku

  • 30
Při výbuchu bomby umístěné v automobilu v severomalijském městě Gao dnes zahynuli čtyři civilisté. Dalších jednatřicet osob, včetně osmi francouzských vojáků, utrpělo zranění, uvedlo malijské ministerstvo obrany. Čeští vojáci nasazení v Mali jsou v pořádku, řekla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

„Podle zdrojů z nemocnice si dnešní sebevražedný útok na hlídku v Gao vyžádal čtyři civilní oběti a jednatřicet vážně zraněných, včetně osmi osob z operace Barkhane,“ uvedly na twitteru malijské úřady. Mluvčí ministerstva obrany tyto informace potvrdil. Předchozí informace uváděly dva mrtvé a desítku zraněných, úřady však v neděli večer údaje upřesnily.

„Mohu potvrdit, že automobil s výbušninou najel do společné hlídky malijské armády a vojáků francouzské armády z operace Barkhane,“ uvedl mluvčí Boubacar Diallo. 

Barkhane je název operace francouzské armády v Mali, která má potlačit islamistické skupiny, z nichž některé jsou napojeny na globální teroristickou síť Al-Káida. V Mali nyní působí téměř čtyři tisíce francouzských vojáků

01.července 2018 v 14:24, příspěvek archivován: 01.července 2018 v 16:00

BREAKING: Reports of 6 dead French #Barkhane soldiers, after an explosion explosion followed by gunfire in #Gao, Mali https://t.co/E4vktdCdAw

Mluvčí francouzské armády Patrik Steiger potvrdil, že mezi mrtvými v Gao jsou civilisté. K explozi podle něj došlo nedaleko tří francouzských automobilů, dodal.

Podle jedné z obyvatelek města Gao zaútočil na francouzský konvoj sebevražedný atentátník. „Obrněný vůz zablokoval silnici a automobil následně vybuchl,“ popsala agentuře AFP. Jiný z obyvatel doplnil, že francouzští vojáci ihned celou oblast útoku uzavřeli.

K atentátu došlo dva dny poté, co islamističtí ozbrojenci zabili nejméně šest lidí při útoku na vojenské velitelství v centrální části Mali.

Severní část Mali na jaře roku 2012 ovládli islámští radikálové napojení na teroristickou síť Al-Káida. Díky mezinárodní intervenci zahájené v roce 2013 byli sice vytlačeni, ale operace proti nim stále pokračují.

Rozsáhlé oblasti Mali stále nejsou pod kontrolou malijské armády ani mezinárodních jednotek. Od roku 2015 jsou hlášeny útoky z centrální části Mali i z jihu země a násilnosti zasahují i do sousedních států, zejména do Burkiny Faso a Nigeru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video