Muž si připomíná památku oběti kyjevského Majdanu, které zemřely při revoluci v...

Muž si připomíná památku oběti kyjevského Majdanu, které zemřely při revoluci v roce 2014. (20. 2. 2016) | foto: AP

Ukrajina údajně zatkla odstřelovače, který na Majdanu střílel do lidí

  • 42
Ukrajinská policie zatkla ostřelovače, který čelí obvinění, že při protestech na kyjevském náměstí Nezávislosti (zvaném Majdan) v roce 2014 střílel do demonstrantů. S odkazem na vlastní zdroj v bezpečnostních složkách o tom ve čtvrtek informovala agentura Interfax-Ukrajina.

Revoluční události ze začátku roku 2014 skončily pádem ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Krvavé střety na centrálním náměstí Nezávislosti si tehdy vyžádaly stovku obětí na životech.

Po svržení Janukovyčova vedení následovala ruská anexe Krymu a propuklo povstání na východoukrajinském Donbasu, kde si boje od té doby vyžádaly na 10.000 obětí.

Podle zdrojů agentury Interfax byl muž zadržen na začátku listopadu. Podezřelý údajně působil jako ostřelovač v protiteroristické jednotce ukrajinské národní gardy. V roce 2015 ho bezpečnostní složky propustily.

Záběry agentur z února 2014:

21. února 2014

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video