Madridským letištěm otřásl výbuch

Na madridském mezinárodním letišti Barajas explodovala ráno silná nálož. Podle prvních zpráv místních rozhlasových stanic si výbuch nevyžádal žádné oběti. Nálož byla umístěna v autě na letištním parkovišti a vybuchla asi hodinu poté, co anonymní telefonát upozornil na uložení výbušniny úřad pro koordinaci dopravy.

Auto obsahovalo 45 kilogramů trhavin, jejichž exploze poškodila přes 100 dalších aut. "Byl to velmi silný výbuch a moje obrazovka a vše ostatní se otřáslo. Poté nastalo na letišti hrůzostrašné ticho a dost jsem znervózněla," řekla pracovnice
přepážky společnosti Air-Europa.

ETA útočí
v turistických letoviscích

Barcelonskou bankou otřásl druhý výbuch. 

Hrozba teroristů uzavřela letiště.

Okolí parkoviště bylo uzavřeno
Policie krátce poté vyhodila preventivně do povětří jiné podezřelé auto. Parkoviště u terminálu-2 ale nakonec otevřela. Lety přerušeny nebyly.

Za útokem stojí ETA
Podle policie může být výbuch reakcí ETA, která se k explozi přihlásila, na tři velké zátahy proti baskickým teroristům, které podnikly španělské bezpečnostní složky minulý týden. Ty se soustředily na pobřežní oblasti na severovýchodě Španělska v okolí Barcelony, kde ETA hrozí útoky proti turistickým objektům.

Za tři desetiletí boje za ezávislost Baskicka si akce ETA vyžádaly již na 800 obětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video