Portrét pohřešované Madeleine McCannové v letovisku Praia da Luz (5. dubna 2007)

Portrét pohřešované Madeleine McCannové v letovisku Praia da Luz (5. dubna 2007) | foto: AP

Máme důkazy o zabití Maddie, tvrdí německá policie. Nechce je ale ukázat

  • 18
Němečtí kriminalisté tvrdí, že mají k dipozici silné důkazy, které svědčí o vraždě Madeleine McCannové, jež v roce 2007 jako tříletá zmizela v Portugalsku. O jaké důkazy jde, ale nechtějí říci. Ostatky dívky nenašli. Policie zjistila, že podezřelý muž telefonoval v oblasti krátce před jejím zmizením.

„Máme silné důkazy, že Madeleine McCannová je mrtvá a že náš podezřelý ji zabil,“ řekl německý prokurátor Hans Christian Wolters v australském pořadu 60 minutes. „Nemáme tělo a žádné jeho části, ale máme dostatek důkazů, abychom mohli říci, že náš podezřelý ji zabil.“

Německá policie podezřívá 43letého Němce Christiana Brücknera, že v roce 2007 zabil dívku v Portugalsku. Brückner, jenž byl už vícekrát trestán kvůli sexuálním deliktům i na dětech, si ve věznici v německém Kielu nyní odpykává trest za své další zločiny. 

Muž byl loni na podzim odsouzen také za znásilnění dvaasedmdesátileté Američanky v portugalském Praia da Luz v roce 2005. Sedmiletý trest zatím není pravomocný

Tříletá Madeleine zmizela v květnu 2007 z apartmánu v turistickém komplexu v Praia da Luz u portugalského města Lagos v regionu Algarve. Brückner se v oblasti opakovaně pohyboval.

Není jisté, zda se důkazy vztahují k objevu USB flash disků a počítačových harddisků, které policie našla v psím hrobě v opuštěné továrně, kde Brückner přebýval. Na discích mají být záznamy Brücknerových zločinů.

Zda jsou mezi údajnými fotografiemi dětských obětí Brücknera i snímky Madeleine, není jisté. „V tomto chvíli nemám oprávnění se k tomu vyjadřovat. Nemohu tedy sdělit, zda tam fotky Madeleine jsou, či ne,“ prohlásil prokurátor.

Chci chytit něco malého. Němec podezřelý z vraždy Maddie snil o únosu

Němečtí policisté tvrdí, že Brückner si hodinu před zmizením Madeleine třicet minut telefonoval s mužem jménem Diogo Silva, jehož proto policie považuje za „klíčového svědka“. „Víme, že telefonní číslo užité naším podezřelým 3. května 2007 bylo napojeno na anténní stožár, který patří Ocean Clubu v Praia da Luz,“ řekl Wolters.

Brückner krátce po zmizení Madeleine tiše opustil Portugalsko a vrátil se do Německa. Podle Lenty Johlitzové, která pro něj pracovala v jeho kiosku v severoněmeckém Braunschweigu, zcela „ztratil hlavu“, když se v roce 2014 v televizi objevila dívčina fotografie.

I když německá policie opakovaně tvrdí, že Brückner Madeleine zabil, britská policie stále po ní pátrá jako po pohřešované.

4. června 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video