Turisté zranění při tragické nehodě na Madeiře se vrátili do Německa

  • 10
Německý vojenský letoun v sobotu transportoval z Madeiry dvanáct německých turistů, kteří přežili středeční tragickou nehodu autobusu. Neštěstí si vyžádalo 29 obětí, dalších 27 lidí se zranilo. Jak uvedla portugalská televize RTP, jeden z německých turistů zůstává v nemocnici a další ze zraněných Němců odletěl už v pátek.

Hospitalizováni jsou stále rovněž řidič autobusu a průvodce, oba Portugalci. Odlet speciálního letounu z letiště Cristiana Ronalda na Madeiře potvrdil i fotograf agentury AP.

Autobus havaroval ve středu v podvečer u obce Caniço, kde turisté v hotelu Quinta Splendida trávili velikonoční dovolenou. Lidé byli na cestě do hlavního města ostrova Funchal, kde je čekala slavnostní večeře. 

Řidič autobusu v zatáčce v kopcovitém terénu zřejmě ztratil kontrolu nad vozidlem, které vyjelo ze silnice a ve svahu se převrátilo na jeden z domů. Příčiny tragédie se stále vyšetřují.

Podle svědků by za tragédií mohlo být selhání brzd vozidla. Autobus jel stále rychleji, zatímco řidič se zoufale snažil zastavit, vypověděli v portugalské televizi. Autobus při nehodě narazil do betonové zdi, na níž zanechal šrámy.

Koordinátor lékařské záchranné služby António Coelho médiím řekl, že z autobusu při havárii vypadli téměř všichni cestující. „Jenom pět lidí, mezi nimi řidič, bylo v autobusu při příjezdu záchranářů. Všichni ostatní byli mimo něj,“ uvedl Coelho. Zřejmě neměli zapnuté bezpečnostní pásy, dodal.

Na Madeiře se převrátil autobus s německými turisty. Zahynulo 29 lidí

„Za všechny Portugalce chci v této tragické chvíli vyjádřit lítost a solidaritu zvláště příbuzným obětí, jimiž jsou, jak mi bylo řečeno, výhradně Němci,“ uvedl v portugalské televizi RTP prezident Marcelo Rebelo de Sousa. 

Ten se také zastavil u improvizovaného pietního místa u silnice, na které se nehoda odehrála. Ve Funchalu se v pátek konala i smuteční mše za oběti tragédie. Vedla ji německá kazatelka Ilse Everlien Berardová a zúčastnili se jí pozůstalí po obětech a někteří přeživší.

Madeira

Madeira

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video